Пилотът на Макларън Люис Хамилтън окончателно се отказа да преследва титлата във Формула 1 през настоящия сезон, след като завърши на 10-о място на днешното Гран При на Корея.

Шефът на тима Мартин Уитмарш определи представянето му като „геройско“, след като отново болидът предаде британеца.

В първата една трета от надпреварата повреда в задното окачване на колата направи Макларънът почти неуправляем, а на всичкото отгоре ускори износването на гумите. Така от четвърти Хамилтън се смъкна рязко надолу заради принудителното ранно преминаване през бокса. В крайна сметка пилотът на „сребърните стрели“ спря още два пъти по време на състезанието.

„Малко съм уморен, това бе трудно състезание“, каза той след края му. „Дадох най-доброто, но по някакъв начин задното окачване се повреди, дори не знам как. Отборът ми каза, че е безопасно да продължа, така че натисках и натисках, колкото можех. Балансът беше различен във всеки един завой. Тъжен ден, но ще го преживеем.“

„Попитах веднага какъв е проблемът, но не очаквах те да ми кажат какво е станало. Отвърнаха, че знаят къде е. През целия ден просто се борих с болида. Беше истински тест, но направих всичко възможно, освен да пробвам на заден ход. Борех се за позиция с кола на Торо Росо – това просто е недопустимо за Макларън. Никога не бива да се боря нито с Торо Росо, нито с Форс Индия“, недоволен бе Люис.

„Предполагам, че вече няма напрежение, защото май сме вън от шампионата. Трудно е, защото отборът хвърли толкова труд, за да го спечелим. Оставаме в битката, но сме твърде назад. Надявам се Дженсън да направи по-силни състезания до края. Това бе ден, който трябва да бъде забравен. Като се замисля, целия сезон също трябва да бъде забравен. Очаквам с нетърпение следващата година. Не се предадох нито за миг, старах се до последно, но днес беше истинско бедствие“, завърши Хамилтън, който от 2013 година ще се състезава за Мерцедес.