Люис Хамилтън и Дженсън Бътън спечелиха двойна победа за отбора на МакЛарън на Гран при Турция – 7-сми старт от Формула 1. Те излязоха начело след сблъсък на лидерите и съотборници в Ред Бул - Марк Уебър и Себастиан Фетел, след който австралиецът излезе еднолично начело на генералното класиране.

Уебър стартира от първа позиция на стартовата решетка и запази мястото си пред останалите след първия завой. МакЛарън пък започна лошо, след като Хамилтън позволи на Фетел да премине пред него, а Бътън отстъпи мястото си на опитния Михаел Шумахер. Те обаче бързо върнаха част от позициите си и се подредиха съответно трети и четвърти зад болидите на Ред Бул.

Натискът на Фетел срещу съотборника му Уебър доведе до фатален край за двамата. В 42-та обиколка германецът се опита да затвори Уебър в един от завоите, но не бе набрал достатъчно скорост. Това предизвика сблъскване между двамата, като само австралиецът успя да продължи в състезанието, но след влизане в бокса за поправка за предно крило.

Хамилтън извлече пълна полза от ситуацията и застана начело на колоната, за да спечели първата си победа за сезона и общо 14-а в кариерата. Уебър обаче остана начело на класирането с 93 точки пред Бътън с 88 и Хамилтън с 84. Фернандо Алонсо е четвърти със 79 точки, а Фетел загуби първото място и вече заема пето със 78.

Михаел Шумахер завърши зад Уебър на четвъртото място в Истанбул, докато неговият съотборник Нико Розберг постигна най-доброто си класиране за този сезон с пета позиция. Шести е Роберт Кубица с Рено, докато челната осмица оформиха пилотите на Ферари - Фелипе Маса и Фернандо Алонсо.