Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън финишира на първо място на Гран При на Италия. Това бе втора победа за състезателя на пистата Монца, а втори се нареди съотборникът му Нико Розберг.  

След близо година и половина отсъствие от почетните три първи места, на стълбичката се качи Фелипе Маса с Уилямс. Бразилецът финишира трети. 

Пилотът на Ферари пък Фернандо Алонсо не успя да завърши състезанието, след като при 29-ата обиколка хибридният модул на болида му даде проблем на първи завой, а това наложи той да напусне. Другият състезател на Скудерия – Кими Райконен - се нареди 10-и. 

Надпреварата бе наситена от любопитни моменти, а стартът също бе вълнуващ. Най-съществен интерес обаче представляваше битката между Хамилтън и Розберг, която в крайна сметка бе спечелена от британеца, който успя да се възползва от леко изоставане на съотборника си и да се поздрави с успеха. 

Друга битка между двама пилоти от един и същ отбор бе тази между Даниел Рикиардо и Себастиан Фетел от Ред Бул. Дуелът бе спечелен от Рикиардо, който завърши на 5-о място. Фетел се задоволи с 6-а позиция. 

Чудесно представяне на Монца регистрира и Валтери Ботас с Уилямс. Въпреки лошия старт, финландецът успя да се изстреля от 10-о до 4-о място. 

В генералното класиране лидер е Нико Розберг с 238 точки, а втори и Люис Хамилтън с 216. Трети е Даниел Рикиардо със 166 пункта. 

При екипите първи е Мерцедес с 454 точки, следван от Ред Бул с 272, а почетното трето място заема Уилямс със 177. 

Ето и първите 10 места на Гран при на Италия: 

1. Люис Хамилтън - Мерцедес 
2. Нико Розберг - Мерцедес 
3. Фелипе Маса – Уилямс 
4. Валтери Ботас – Уилямс 
5. Даниел Рикиардо – Ред Бул 
6. Себастиан Фетел – Ред Бул 
7. Кевин Магнусен – Макларън 
8. Серхио Перес – Форс Индия 
9. Джейсън Бътън – Макларън 
10. Кими Райконен - Ферари