Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън безцеремонно си спечели пол позишъна в утрешното Гран При на Италия, след като от начало до край бе най-бързият пилот на „Монца“. Той ще влезе във фаталното 13-о състезание от сезона като лидер на колоната, след като завъртя най-добра обиколка от 1:24,109 минути и остави зад себе си своя съотборник и лидер в шампионата Нико Розберг (1:24,383) и пилотът на Уилямс 1:24,697.

За първи път от доста време британецът нямаше никакви проблеми с колата си и още от първата част започна да диктува темпото. Първите 15 минути бързо дадоха представа как ще протече битката за челните позиции, като Хамилтън, Розберг и Фелипе Маса (Уилямс) се вместиха в рамките на 2 десети от секундата, далеч пред другите пилоти. Тримата сякаш участваха в отделна надпревара, докато при първата отсявка изненади нямаше и отпадналите бяха двойките пилоти на Лотус (Малдонадо-Грожан), Кейтъръм (Кобаяши-Ериксон) и Марусия (Бианки-Чилтън).

Във втората квалификационна сесия започна все по-явно да се очертава тенденцията и двата Мерцедеса да се дуелират един с друг. Валтери Ботас пък постепенно подобри представянето си и измести Маса от челната тройка, докато по-назад Фераритата за пореден път бяха неубедителни. Кими Райконен не успя да се вмести сред топ 10 за разлика от Фернандо Алонсо, който обаче нямаше как да се конкурира с останалите. Силно се представиха пилотите на Макларън, а наказаният с 10 позиции Даниил Квят изпълни мисията си, като зае 11-ото място и така санкцията му няма да се пренася за следващия старт в Сингапур.

Люис Хамилтън

източник: Gulliver/Getty Images

Финалният етап от съботната битка за позиции стартира с чудовищна бърза обиколка за Хамилтън, която до края на 10-те минути се оказа непостижима за останалите. Розберг успя да се подобри първото си време в края, но и така не можа да намери отговор.

Фелипе Маса с лекота запази четвъртото място пред двата Макларъна, за които Кевин Магнусен взе 5-о място, а Дженсън Бътън – шестото. Фернандо Алонсо се нареди зад тях, а Даниел Рикардо, Себастиан Фетел (Ред Бул) и Серхио Перес (Форс Индия) останаха в края на челната десетка.

Люис Хамилтън

източник: Gulliver/Getty Images

Стартовата решетка за Гран При на Италия (неделя, 15 ч.):

1. Люис Хамилтън, Мерцедес 

2. Нико Розберг, Мерцедес

3. Валтери Ботас, Уилямс

4. Фелипе Маса, Уилямс

5. Кевин Магнусен, Макларън

6. Дженсън Бътън, Макларън

7. Фернандо Алонсо, Ферари

8. Себастиан Фетел, Ред Бул

9. Даниел Рикардо, Ред Бул

10. Серхио Перес, Форс Индия

11. Кими Райконен, Ферари

12. Жан-Ерик Верн, Торо Росо

13. Нико Хюлкенберг, Форс Индия

14. Адриан Сутил, Заубер

15. Естебан Гутиерес, Заубер

16. Пастор Малдонадо, Лотус

17. Ромен Грожан, Лотус

18. Камуй Кобаяши, Кейтъръм

19. Жул Бианки, Маруся

20. Макс Чилтън, Маруся

21. Данил Квят, Торо Росо (наказан с 10 позиции заради смяна на двигателя)

22. Маркус Ериксон, Кейтъръм