Истинска драма се разигра в предпоследната обиколка на Гран При на Белгия, като в крайна сметка Люис Хамилтън спечели битката с Кими Райконен, който бе водил в повече от 40 от 44-те обиколки на пистата Спа.

Първият на старта Хамилтън потегли отлично и излезе начело с добра преднина пред двете ферарита, но още във втората обиколка леко се завъртя и бе изпреварен от Райконен.

Финландецът води колоната почти през цялото време на състезанието, преди британецът майсторски да върне лидерската си позицията два тура преди края.

В предпоследната обиколка на Спа се разигра истински екшън. Първо Хамилтън изпревари Райконен, след което излезе от пистата и скандинавецът за няколко секунди се завърна на първото място, след което се завъртя и отново отстъпи водачеството на пилота на Макларън Мерцедес съперника си.

В отчаян опит на Ледения да се добере до първото място, той се разби в стената и отпадна, докато Хамилтън с мъка успя да се дотътри до финала, за да спечели победата и да увеличи преднината си в генералното класиране.

Втори в Белгия бе Фелипе Маса с Ферари, трети се нареди Ник Хайдфелд с БМВ, следван от Фернандо Алонсо с Рено, Себастиан Фетел с Торо Росо и Роберт Кубица с БМВ. Седми е Себастиен Бурде с Торо Росо, а последен в зоната на точките се нареди Тимо Глок с Тойота.

Пет състезания преди края Хамилтън води в класирането при пилотите с 80 точки, следван от Маса със 72 и Кубица с 58. При конструкторите Ферари е лидер със 129 пред Макларън и БМВ съответно със 123 и 105 точки.


Класирането в Гран При на Белгия:
1. Люис Хамилтън (Макларън) - 1:22:44.933 часа
2. Фелипе Маса (Ферари) +14.4 сек
3. Ник Хайдфелд (БМВ) +23.8
4. Фернандо Алонсо (Рено) +28.9
5. Себастиан Фетел (Торо Росо) +29.0
6. Роберт Кубица (БМВ) +29.4
7. Себастиен Бурде (Торо Росо) +31.1
8. Тимо Глок (Тойота) +56.5
9. Марк Уебър (Ред Бул) +57.2
10. Хейки Ковалайнен (Макларън) +1 обиколка
11. Дейвид Култард (Ред Бул)
12. Нико Розберг (Уилямс-Тойота)
13. Адриан Сутил (Форс Индия)
14. Казуки Накаджима (Уилямс-Тойота)
15. Дженсън Бътън (Хонда)
16. Ярно Трули (Тойота)
17. Джанкарло Фисикела (Форс Индия)
18. Кими Райконен (Ферари) на две обиколки

Отпаднали:
Рубенс Баричело (Хонда)
Нелсиньо Пикет (Рено)