Лидерът във временното класиране във Формула 1 Люис Хамилтън сподели, че е изпитал облекчение в края на Гран При на Италия, от факта, че все още е начело на таблицата. Погрешният избор на гуми му попречи да намери добра позиция за стартовата решетка и той тръгна едва 15-ти, но все пак финишира седми, в зоната на точките.

Основните претенденти за титлата Фелипе Маса и Кими Райконен с Ферари обаче също имаха проблеми и не успяха да се възползват от грешките на МакЛарън. Хамилтън заяви, че е благодарен за това, че нещата не са отишли към по-лошо.

„Чувствам най-вече облекчение,” заяви младият британец. „Не съм изненадан, тъй като казах на предела на възможностите си, а знаете какво мога на мокра писта. Вътре в себе си нямах никакви съмнения, че мога да свърша добра работа, да настигна първите и да спечеля. Мислех, че е възможно.”

Запитан дали е бил разочарован от изпуснатия шанс да дръпне пред двата болида на Ферари, заради техните проблеми, Хамилтън отговори: „Като цяло смятам, че всички пропуснахме възможността. С моето тръгване от опашката, и те пропуснаха своя шанс да ме изпреварят в класирането.”

„Но ако погледнем от другата страна, ако аз бях в последната квалификационна част, Маса щеше да е извън Топ 10, и тогава ние щяхме да имаме повече точки. Така че не е толкова зле,” продължи Люис.

Въпреки че води в класирането при пилотите преди изслушването в Апелативния съд на ФИА следващата седмица заради Гран При на Сингапур, Хамилтън не смята, че се намира в позиция, в която може да изгуби титлата.

„Когато си лидер, може би се приемат така нещата. Но аз не гледам така на нещата,” каза Хамилтън. „Кими е световен шампион, така че той има титла за губене, не аз.”