Световният шампион във Формула 1 няма да претърпи санкции заради разминаванията в налягането на гумите му преди старта на Гран При на Италия днес.

Британецът спечели състезанието на „Монца“, но едва към края стана ясно, че Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) провежда разследване срещу Мерцедес за това, че гумите на Хамилтън и Нико Розберг са били с по-ниско от допустимото налягане в гумите си при позиционирането на стартовата решетка. Доставчикът „Пирели“ повиши минималните стойности след инцидентите преди две седмици в Белгия.

Така няма да има разместване в класиранията, като Себастиан Фетел (Ферари) и Фелипе Маса (Уилямс) остават съответно втори и трети.

„Стюардите определиха, че стартовите налягания са били минималните, препоръчани от „Пирели“, когато гумите са били поставени на колата“, гласи съобщението.

„Затоплящите одеала на гумети са били изключени, каквато е нормалната процедура, и гумите са показали значително по-ниски стойности от разрешението по отношение температурата на загряващаите одеала в момента, когато е протичало измерването на ФИА, както и видимо по-различни температури от отчетените при другите коли. Стюардите решиха да не предприемат други действия. Въпреки това те препоръчаха доставчика на гуми и ФИА да проведат срещи, за да пояснят пред отборите как се прави измерването“, казаха още от състезателния контрол.