Столицата на България София ще бъде домакин на старт от Формула 1 при одобряване на страната ни за домакин на кръг от световния шампионат след 2011 година. „Пистата ще бъде на летище „Доброславци” обяви пред Гонг един от инициаторите Богдан Николов. Шефът на мотоциклетизма допълни, че днес или утре Бърни Екълстън и компания от ФИА ще се обсъждат кандидатурата на България за Гран При на София.

Извън Формула 1 Николов се похвали, че страната ни отново ще получи награди за най-добрите писти на света в мотоциклетизма и мотокроса.

Ето какво каза пред Гонг Богдан Николов:

Мястото на пистата вече е определено – в София на летище Доброславци! Същият проект се пренася там, само се сменя геодезията. В момента дори главният архитект Петър Диков е натоварен с тази работа

Информацията, която имаме от съветника на Бърни Екълстън е, че днес или утре ще има заседание за уточняване на календара за 2010 и 2011 година във Формула 1. Моментът, в който България влезе в календара, значи всички условия са приети и ще остане само подписване на договора. Има нагласа страната ни да бъде включена в календара. Подробностите около договорите и условията са конфиденциална информация. Шансовете ни са доста, доста големи, но докато договорът не е факт, не може да сме сигурни.

Не аз, а акционерите трябва да работят по финансирането. Някой или държавата трябва да ги определи, но това трябва да стане когато влезем в календара и се подпише договора.

Нещата не опират до спортния министър като цяло, но може да очакваме помощ от Свилен Нейков или бюджета. Държим в течение за всичко колегата Янакиев от Българската федерация по автомобилизъм.

Неофициално вчера излезе информацията, че България става №1 с двете си трасета в Севлиево и Троян. Утре и в другиден се очакват доста новини от мотоциклетизма и мотокроса, защото предстоят двата кръга от Европейската купа в Плевен и в трите класа очаквам българи да станат носители на купата. Другата неделя в Севлиево е финалът на Европейската купа, като за първи път правим трите класа. Имаме дете на 12 години и с 40 точки аванс. Тази година България може да има 7 европейски шампиона и 3 трасета №1 в света, а това никой никога не го е правил. Награждаването тази година ще бъде на 4 октомври в Италия.