Гран при на Белгия на пистата Спа бе невероятно състезание. Имаше двама пилоти, които заслужаваха да го спечелят и се бориха до последен дъх. Кими Райконен и Люис Хамилтън показаха най-доброто и най-красивото от спорта, но накрая комисарите на ФИА (със сигурност под командата и на своите шефове) решиха да се изгаврят с феновете на Формула 1 и МакЛарън и подариха победата на Фелипе Маса, който през цялото състезание дори неуспя да се доближи до един от двамата пилоти пред него и да се опита да ги изпревари. Ясно е, че взетото решение от босовете бе нещо като опит да се уравновесят нещата, но така не става, защото спортът губи.

Битката между Райконен и Хамилтън бе отвсякъде чиста. Вярно е, че британецът излезе извън пистата, след което за миг мина преди Кими, но след това отново го пусна пред себе си, за да го изпревари съвсем честно. Съдиите все пак решиха, че Хамилтън не е пропуснал достатъчно Райконен пред себе си и след това се е възползвал от въздушната струя от неговата кола, за да го изпревари още веднъж на първия завой! Тогава Хамилтън отново атакува Кими и след нов контакт между двете машини успя да мине пред финландеца, който по-късно отпадна. Но тогава защо съдиите веднага не наказаха Люис, тъй като това стана пред техните очи и имаше време Хамилтън да бъде наказан да мине през бокса, тогава може би Райконен нямаше да загуби контрол над колата си и щеше да финишира първи там, където му бе мястото.

Соломоновското решение, което бе взето е в ущърб за Формула 1, защото по този начин ФИА не знае колко много губи. Може би в момента в главата на Бърни Екълстоун се въртят само финикийските знаци, а също така и интригата, която той и неговите помощници заплетоха още повече. Но след миналогодишния шпонски скандал, сътресенията във Формула 1 започват да зачестяват, което със сигурност отблъсква запалянковците от спорта. Такова състезание не е имало от много време насам и в крайна сметка босовете се подиграха на феновете, а дори и на Маса, който не можа да се израдва на победата, тъй като наказанието можеше да бъде наложено на Хамилтън преди церемонията за награждаването.

Със сигурност ФИА си завря голям бодлив таралеж в гащите и Фелипе Маса случайно, ако стане шампион с преднина от четири точки Люис Хамилтън спокойно може да се чувства ограбен.

Спа е традиционна писта в календара на Формула 1 и е известна именно с това, че на нея стават изключително много изпреварвания и винаги има драми. В Гран при на Белгия се виждат истинските достойнства на отделните пилоти, докато в другите състезания няма толкова голям блясък. От ФИА започнаха все повече да се намесват в борбата между пилотите, което в никакъв случай не привлича повече привърженици на Формула 1. Нека всичко се решава на пистата, а не извън нея.