Отборите от Формула 1 обмислят сериозни промени в начина на разпределяне на парите от наградния фонд на надпреварата, с цел за се подпомогнат по-малките участници в оцеляването им.

Едно от предложенията на Асоциацията на отборите от Формула 1 (FOTA) е средствата да се разделят поравно. В момента парите се раздават по заслуги, в зависимост на позицията, която отборът е заел през сезона в класирането при конструкторите. Колкото по-напред завърши даден тим, толкова по-голям дял му се полага от предполагаемите 500 милиона долара награден фонд.

Тази структура е възприета от доста време, но огромните разходи на отборите, и финансовите кризи в някои от тях в последно време, доведоха до разговори, които да променят нещата.

Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун прокара идеята парите да се разделят поравно, а сега тя е обсъждана във FOTA, като по първоначални сведения, е била приета доста радушно.

Въпреки че големите отбори, водачи в класирането, може да се опитат да спрат подобен ход, правилата на FOTA са такива, че само седем гласа са нужни, за да бъде одобрено ново правило.

Autosport.com, който първи разкри новата идея, съобщи още, че четири отбора вече са застанали твърдо зад идеята.