Сингапур ще е домакин на старт от следващия сезон във Формула 1, съобщиха днес официално от централата. Състезанието ще се проведе върху улично трасе, и ще е първото нощно каране в историята на Формула 1.

Сделката бе сключена за пет години между боса на най-бързия спорт Бърни Екълстън, представителя за Сингапур Онг Бенг Сенг, и Туристическата камара в страната.

„Много съм щастлив да приветствам с добре дошъл Сингапур в семейството на Формула 1. Очакваме с нетърпение това поредно екзотично допълнение към нашата програма,” заяви Екълстън. „Това ще е първото състезание, проведено изцяло на осветление.”

Новото попълнение в календара на кервана ще получи дата през септември или октомври. Началният час на състезанието ще бъде определен в зависимост от излъчващите го телевизии и съобразено най-вече с аудиторията в Европа и местните фенове. Приходите от туризъм по време на надпреварата се очаква да достигнат близо 66 милиона долара.

Гран При на Сингапур ще се проведе по улиците на столицата в залива Марина. Дизайнът включва мощна осветителна система, която до голяма степен ще пресъздава дневната светлина. Предвиждат се и изключително стриктни мерки за сигурност на пилотите и на публиката край трасето. Около 80000 зрители пък ще имат възможност да се насладят на живо на най-бързите мъже на планетата.