В опит да направи Формула 1 по-ангажирана с опазването на околната среда, ръководството на шампионата обмисля въвеждането от 2015 г. на ограничение в количеството гориво, с което ще разполагат отборите. Предвижда се всяка година след задействането на правилото разрешеното количество да намалява с 15 процента спрямо предишния сезон.

През последните години във Формула 1 се реализираха няколко идеи като системата за редуциране на кинетичната енергия (КЕРС) и преминаването към 6-цилиндрови двигатели. Тези промени бяха продиктувани изцяло от екологична гледна точка.

Новата директива, която все още е на ниво проект, предвижда определянето на определено количество гориво за отборите преди старта на сезона. Петъчните свободни тренировки преди всяка надпревара ще останат извън ограничението, което ще бъде само за квалификациите и самите състезания.

Разпределението на горивото ще става по отбори, а не индивидуално за всеки пилот, като отборните тактики ще претърпят сериозно развитие. Възможно е дори да се стигне част от пилотите дори да не участват в дадени състезания, за да подпомогнат шансовете на съотборниците си, които се борят за титлата.

Заради предвиденото намаление за всеки следващ сезон с 15 процента отборите във Формула 1 ще бъдат принудени да правят болиди, които изразходват по-ефективно горивото си или да търсят алтернативни начини да увеличат мощността им. Някои експерти считат, че може да се стигне дори до вграждането на миниатюрни ядрени реактори, газови турбини или използване силата на вятъра.