Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) разясни на пилотите от Формула 1 част от правилниците за състезание по пистата, след като Люис Хамилтън отнесе 25 секунди наказание в Белгия, което му коства победата на Спа-Франкоршамп.

Хамилтън с МакЛарън преследваше Кими Райконен с Ферари от втората обиколка на състезанието, като три преди края се намираше на стотни зад световния шампион.

Британецът се възползва от поредица от завои, които не преодоля според правилата, а премина напряко. Той усети грешката си и се върна зад Ферарито, но Райконен вече беше объркан и последвалата маневра изпрати Хамилтън начело.

Това беше категорично против правилника, според който при подобно нарушение сгрешилият пилот трябва да изчака съперника си да се отдалечи на поне един завой от пистата. Това струваше победата на Люис Хамилтън, който атакува незабавно.

Отборът на МакЛарън не се забави със жалбата си, но се предполага, че ФИА няма да я уважи. Проблемът беше дискутиран и на събрание на пилотите.

„На повечето пилоти им е ясно, че не трябва да атакуват толкова рано. Това не беше така известно в миналото”, заяви опитният 32-годишен австралийски пилот Марк Уебър, който се състезава за Ред Бул.