Отборът от Формула 1 Рено бе наказан за две години условно, заради уреждането на резултатите от Гран При на Сингапур миналата година. Флавио Бриаторе и Пат Саймъндс също получиха санкция, и то по-сериозна – да не се занимават с моторни спортове.

Днес световният съвет на ФИА имаше среща в Париж, след която шефовете на моторния спорт обявиха отбора на Рено за виновен по обвиненията в „безподобна жестокост” заради причинената умишлено катастрофа.

Макар че повечето членове на ФИА смятат, че нарушението заслужава отборът да бъде изключен от шампионата във Формула 1, бе решено да бъде наказан само условно за два сезона, тъй като от Рено са признали вината си и са предприели мерки срещу хората, които са били въвлечени в скандала – бившият шеф Бриаторе и техническият директор Пат Симъндс.

Обяснението на решението на ФИА бе следното: „Световният съвет по моторни спортове смята, че нарушението на отбора на Рено по време на Гран При на Сингапур 2008 е безподобна жестокост. Рено нарушава не само честността на спорта, но застрашава живота на зрители, официални лица, и други състезатели, както и на самия Нелсън Пикет-младши. Ние смятаме, че подобни жестоки нарушения изискват постоянно изключване от световния шампионат на Формула 1.”

„Въпреки това, взимаме под предвид, че отборът на Рено бързо действа в посока идентифициране и поправяне на пропуските вътре в тима. Те също разбират колко погрешно е всичко това, и осъждат действията на отделните личности, взели решенията. Затова решихме да наложим условна присъда, и ще има дисквалификация само ако Рено попадне в подобна ситуация до 2011 година,” се казва още в официалната информация.

По-строго се действа срещу Бриаторе и Саймъндс. ФИА няма да подкрепи никакво събитие с участието на Бриаторе под какъвто и да било вид, и няма да издаде лиценз на никакъв отбор, отново с негово присъствие – за неопределен период от време.

Флавио Бриаторе няма право да менажира и пилоти от Формула 1, а ако случайно го прави, то тези пилоти няма да получат своето разрешително. Това означава, че Фернандо Алонсо, Марк Уебър, Хейки Ковалайнен и Ромейн Гожан трябва да сменят своя мениджър.

Наказанието за Пат Саймъндс е същото, но е определен период – пет години.

Нелсън Пикет-младши се извини пред ФИА, и не бе санкциониран, тъй като получи имунитет за предоставянето на ценна информация по случая.