Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) ще преразгледа предложенията за въвеждане на система с наказателни точки във Формула 1. Решението на централата е продиктувано от желанието за по-удачни санкции спрямо пилотите, които имат навика да демонстрират прекалена агресия.

За целта състезателният директор Чарли Уитинг ще се срещне с всички отбори от шампионата, както и с представители от Асоциацията на пилотите в сериите Гран При. Така всички ще обсъдят новата мярка, която предвижда създаването на специални книжки – наречени „суперлицензи“, в които ще се отразяват всички провинения, а при достигането на определен лимит от точки ще се задейства автоматична санкция за отстраняване от състезание.

Според настоящия правилник пилотите могат да бъдат наказвани с изтегляне назад в стартовата решетка, порицания и глоби. Основното предизвикателство пред новаторския проект е да се намери точният баланс между същността на нарушението и степента на съответстващата санкция.

„Трябва да се уверим, че заплахата за отстраняване важи за всеки пилот“, обясни Уитинг. „Ще наблюдаваме провиненията и ще проверим как действа системата неофициално, за да добием представа какво би се получило в действителност.“

През миналия сезон Ромен Грожан от Лотус стана първият пилот от 18 години насам, който бе наказан да пропусне старт заради масовата катастрофа, която заформи в първия завой на пистата „Спа“ в Белгия.