Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) ще се опита да въведе система с наказателни точки за пилотите във Формула 1, която предвижда и автоматично изключване от даден старт при повтарящи се провинения.

Ромен Грожан даде сериозен тласък на тази инициатива, след като стана първият състезател през ХХI век, който бе отстранен от един старт заради верижната катастрофа, която предизвика на белгийското Гран При.

Според новата система, ако даден пилот на три пъти бъде наказан със загуба на позиции в стартовата решетка, то за следващото състезание ще се задейства автоматично наказание от 10 места.

„Искаме да видим подобна система и наистина можем да я обсъдим с отборите през следващата седмица в Бразилия“, обясни техническият директор на ФИА Чарли Уитинг. „Тя ще бъде подобна на тази с обикновените шофьорски книжки, само че точките ще се акумулират, а няма да се отнемат.“

„Ако стигнете до, да речем, 12 точки, то автоматично ще бъдете наказан за предстоящия старт. Точно това искаме да обсъдим“, допълни той.

„Точки ще се прибавят за всеки тип наказания, като до момента разполагаме само с 3 типа порицания и две санкции за нарушения. В момента, ако даден пилот бъде порицан за закъснението си за пресконференция, това няма да доведе до наказание с 10 места. Подобна санкция може да бъде получена само за нерегламентирано поведение на трасето. За останалото ще се присъжда тук точка, там – две и така всичко ще се взима под внимание“, завърши Уитинг.