Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) отмени новото правило за обявяването на шампиона във Формула 1, след като Асоциацията на отборите (ФОТА) изрази бурно недоволството си през последните дни.

ФОТА обясни, че според правилника на федерацията подобни решения в такъв кратък период от време преди началото на новия сезон, не могат да бъдат взимани без пълното съгласие на всички отбори в шампионата.

Така познатата система с точки (10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1 според класирането им на финала в топ 8 на всеки старт) от последните години се запазва напълно и за 2009 година и броят на победите няма да е определящ за титлата при пилотите. Системата в шампионата при конструкторите също се запазва.

Само преди броени дни ФИА прие революционно предложение за определянето на световния шампион. От международната федерация решиха да присъдят титлата през новия сезон на пилота, който спечели най-много стартове от Гран при през 2009-а година. Но въвеждането на тази система ще бъде отложено с една година.