Германецът Себастиан Фетел ще замести Роберт Кубица в Гран При на САЩ. Полският пилот на БМВ претърпя тежка катастрофа по време на старта в Монреал и лекарите на Международната автомобилна федерация му забраниха да участва в следващото състезание.

Тимът на БМВ взе решение Фетел да бъде втори пилот в Индианаполис.

„Естествено се радвам, че ще взема участие, но бих желал това да се беше случило при други обстоятелства. Не е приятно, съотборникът ти да не може да стартира, защото е имал инцидент. Аз не познавам трасето, но съм се подготвил за тази ситуация и утре ще имам две тренировки от по 90 минути. Познавам болида много добре, защото съм го тествал много пъти”, коментира 20-годишният германец преди дебюта си във Формула 1.

„Честно казано, все още не мога да повярвам, че ще се състезавам. Ще имам много работа през следващите няколко дни”, сподели още Фетел.

Младият пилот получава пълната подкрепа на своя екип. „Надявам се, че Себастиан ще успее да демонстрира качеството на колата. Той е млад и способен”, каза спортният директор на БМВ Марио Тайсен.

Кубица е разочарован от решението на лекарската комисия. „Аз се чувствах наистина абсолютно готов, но уважавам решението. Докторите смятаха, че рискът е прекалено голям. Сега ще се прибера у дома. Пожелавам на Себастиан много успех. Това е добре за него. Сигурен съм, че той ще се справи”, каза полякът.