Макс Ферстапен „изплува“ пръв в квалификацията за Гран при на Белгия. Пилотът на Ред Бул стигна до успеха в тежките условия на пистата "Спа". Почти цялата квалификация премина под проливен дъжд.

Квалификацията беше прекъсната за повече от 40 минути след тежка катастрофа на Ландо Норис от Макларън в третата част. Британецът беше най-бърз в първите две части, но изпусна контрола над болида и се удари. Малко преди инцидента Себастиан Фетел призова по радиото квалификацията да бъде спряна заради лошите условия.

След подновяването квалификацията можеше да има изненадващ победител - Джордж Ръсел, който даде най-добро време. В края обаче Верстапен все пак стигна до победата с 1:59.765 минути, като изпревари само с 0.321 секунди Ръсел. Екипът от Гроув ще стартира за първи път от първа редица от Монца през 2017 г. Тогава Ланс Строл завърши четвърти в квалификацията, но поради наказания на опонентите той се премести до второто място на решетката.

Световните шампиони от Мерцедес имаха доста проблеми. Люис Хамилтън завърши на трето място с 2:00.099, но британецът и съотборникът му Валтери Ботас бяха близо до отпадане още във втората част заради грешни настройки на болидите си.