Двукратният световен шампион Макс Ферстапен е убеден, че "Ред Бул" ще използва наказанията, наложени заради нарушаване на тавана на бюджета, като "допълнителна мотивация" за успехи през 2023 година.

Отборът, който спечели шампионата при конструкторите за първи път от 2013-а през миналия сезон, беше засегнат от различни ограничения, след като стана ясно, че е нарушил финансовите разпоредби.

Пълният размер на наказания не е ясен, но намаляването на времето, разрешено в аеродинамичния тунел, може да доведе до това "Ред Бул" да изостане от съперниците си в аеродинамичното развитие, което ги кара да губят време на най-бързите участъци от пистите на Формула 1.

Ферстапен, който се наддава да спечели трета поредна титла през 2023-а, очаква "Ред Бул" да бъде конкурентноспособен и смята, че наложените наказания могат да осигурят допълнителна мотивация на отбора.

"Е, това ще ни засегне, но колко все още не знам. Уверен съм, че екипът и хората, с които разполагаме, могат да използват това като допълнителна мотивация да се справят още по-добре. Знам, разбира се, че те винаги дават най-доброто от себе си", каза той в интервю за официалния сайт на Формула 1.

Отборите на Формула 1 се отправят към Бахрейн през февруари за предсезонни тестове, преди новата кампания да започне на пистата "Сахир" на 5 март.