Отборът на Ферари записа втори пореден двоен успех, след като Кими Райконен спечели Гран При на Испания, а съотборникът му Фелипе Маса завърши втори. По този начин двамата пилоти на „черните кончета” повториха постижението си от състезанието в Бахрейн, където обаче първи бе Маса.

На пистата в Барселона фераритата доминираха от самото начало и не допуснаха съмнение, относно крайния завършек на състезанието.

На почетната стълбичка се качи и Люис Хамилтън, а непосредствено зад него остана Роберт Кубица. Марк Уебър и Казуки Накаджима направиха чудесно състезание, като завършиха съответно 5-ти и 7-ми. Между тях се нареди Джейсън Бътън, а една точка спечели Ярно Трули.

Фернандо Алонсо, който стартира втори, разочарова своите сънародници, след като отпадна в 35-тата обиколка.

Състезанието започна чудесно за Ферари. На старта Фелипе Маса успя да изпревари Алонсо и излезе втори зад Айсмен, както е известен Райконен.

Още на първия завой Сутил и Фетел катастрофираха и това доведе до влизането на трасето на кола за сигурност.

След нейното оттегляне Райконен направи две поредни най-добри обиколки и увеличи преднината си пред останалите пилоти.

В 16т-ата обиколка Фернандо Алонсо пръв от лидерите влезе в бокса и след 9.3 секунди престой излезе на 11-то място.

3 обиколки по-късно Фелипе Маса зареди гориво за 26 обиколки и показа, че и от Ферари ще използват стратегия с 2 спирания.

След Маса в бокса влязоха Райконен и Хамилтън, а временното класиране се запази непроменено.

Много неприятен инцидент се случи в 21-вата обиколка, когато Хейки Ковалайнен се заби с висока скорост в предпазните гуми. Причина за катастрофата се оказа спукана лява предна гума. Медицински екип се погрижи за финландеца, който бе закаран в местна болница. За щастие в момента състоянието на младия пилот е стабилно и той е в съзнание.

В 34-тата обиколка Фернандо Алонсо напусна родното си състезание, заради повреда в двигателя. По този начин на трето място се изкачи бившият съотборник на Алонсо в Макларън Люис Хамилтън.

Във временното класиране при пилотите води Райконен с 29 точки, следван от Хамилтън с 20, Кубица с 19 и Маса с 18.

След двойната победа Ферари излезе начело и при конструкторите с 47 точки, следван от досегашния лидер БМВ с 35. Макларън е на трето място с 34 точки.

Крайно класиране за Гран При на Испания:

 

  1. К. Райконен 1:38:19:051
  2. Ф. Маса + 3,228
  3. Л. Хамилтън + 4,187
  4. Р. Кубица + 5,654
  5. М. Уебър + 35,938
  6. Дж. Бътън +53,010
  7. К. Накаджима + 58,244
  8. Я. Трули + 59,435
  9. Н. Хайдфелд + 1:03,037
  10. Дж. Фисикела + 1 обиколка
  11. Т. Глок + 1 обиколка
  12. Д. Култард + 1 обиколка
  13. Т. Сато + 1 обиколка