Техническият директор на Ферари Пат Фрай смята, че отборът от Формула 1 все още не може да се конкурира с водещите тимове, въпреки че Фернандо Алонсо води във временното класиране при пилотите.

Испанецът направи брилянто състезание при тежките условия в Малайзия и успя да оглави таблицата благодарение на 5-ото си място в Австралия.

Фрай определи успеха на „черните кончета“ като комбинация от доброто каране на Алонсо и метеорологичните условия, като изтъкна проблемите на „скудерията“ в изминалите две квалификации на „Албърт Парк“ и „Сепанг“. „Още с първите тестове разбрахме, че имаме немалко проблеми, които трябва да решим. Всички в завода работихме много здраво, но все още ни предстои да извървим дълъг път“, сподели британецът пред официалния сайт на отбора.

„Мисля, че нашето време в квалификациите при сухо време все още на 8 стотни от секундата зад най-добрите, докато ние самите се опитваме да бъдем сред тях. Дъждовните условия пасват по-добре на болида и изглаждат част от проблемите“, добави Фрай.

„Колата е ужасно трудна за управление, а Фернандо успява да изцеди максимумът от нея, докато Фелипе все още има трудности с намирането на точния баланс. Освен това в Малайзия пуснахме Маса с гумите интермедия след червения флаг и тогава имахме силно недозавиване. Затова предприехме риска с допълнително спиране в бокса, което обаче не доведе до търсения успех“, обясни техническият директор на Ферари.