Двукратният победител в Гранд При на Турция Фелипе Маса с Ферари ще стартира от пол-позишън в утрешното състезание на пистата в Истанбул – пети старт от световния шампионат във Формула 1.

Най-добро време в първата част на квалификацията даде британският пилот на Макларън – Мерцедес Люис Хамилтън, който направи най-добра обиколка за 1:26.192 минути. След първата фаза обаче отпаднаха Казуки Накаджима с Уилямс, Нелсиньо Пикет с Рено, Себастиен Бурде с Торо Росо, а последните две места в стартовата решетка утре ще заемат пилотите на Форс Индия Джанкарло Фисикела и Адриан Сутил.

Във втората фаза на квалификацията за Гранд При на Турция най-добре се представи световния шампион Кими Райконен, който даде време от 1:26.050 минути. В тази фаза на квалификацията отпаднаха Нико Розберг с Уилямс, Рубенс Баричело с Хонда, Дженсън Бътън с Хонда, Себастиан Фетел с Торо Росо и Тимо Глок с Тойота.

В третата фаза на квалификацията, бразилецът Маса, който доминира на трасето през последните две години, даде най-добро време от 1:27.617 минути, с което си осигури първото място в стартовата решетка утре.

От първа редица до него ще стартира Хейки Ковалайнен с Макларън - Мерцедес, който остана на 0,191 секунди зад Маса. От втора редица ще тръгнат Люис Хамилтън, който остана на 0,306 секунди зад бразилеца и съотборника на Маса - Кими Райконен с Ферари, който остана на 0,319 зад лидера.

Петата позиция заема Робърт Кубица с БМВ Заубер, шести ще стартира Марк Уебър с Ред Бул, седмата позиция е за Фернандо Алонсо с Рено.

Осми ще стартира Ярно Трули с Тойота, девети ще започне Ник Хайдфелд с БМВ Заубер, а десетата позиция е за Дейвид Култард с Ред Бул.