Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун смята, че Михаел Шумахер може да побеждава и с тима на Мерцедес, но ще му бъде още по-лесно, ако кара рамо до рамо със Себастиан Фетел в Ред Бул.

43-годишният германец започва трети сезон в преследване на първия си подуим, откакто се оттегли от състезателна кариера като пилот на Ферари през 2006 г.

Фетел от своя страна спечели последните 2 шампионата, като записа 11 победи през миналия сезон и грабна титлата 4 състезания преди края.

Екълстоун каза, че не иска да види подобна доминация през предстоящия сезон, и се надява присъствието на шестима световни шампиони в стартовата решетка да направи надпреварата по-оспорвана.

„Ще бъде хубаво, нали?“, запита риторично британецът. „Иска ми се да видя Шумахер зад волана на добър автомобил. Иска ми се да го видя във втория Ред Бул. Не мисля, че Себастиан ще има нещо против.“

81-годишният президент на Формула 1 уточни, че няма нищо против сегашният съотборник на Фетел Марк Уебър. „Просто казвам, че ще бъде хубаво да видим Михаел в кола, с която ако не спечели, поне ще знаем, че вината е негова, а не на автомобила. Мисля, че годините не са от значение и той си остава шампион.“

Екълстоун заяви, че всичките 20 състезания от сезона ще се проведат. Надпреварата в Бахрейн, която миналата година бе отменена, ще се състои със сигурност. Същото се отнася и до новото състезание в календара на Формула 1 в Остин, Тексас.

Екълстоун говори и за новото споразумение „Конкорд“, като заяви, че тимовете са поискали по-голям дял от рекламните приходи, но шансовете им да ги получат са „от малки до нулеви“.

Без италиански пилоти на стартовата решетки за първи път от 40 години насам британецът смята, че Формула 1 има нужда от силен тим на Ферари. „Ще е по-добре да имахме добър италианец. Но ако Фарари започне да печели, няма да има голяма разлика“, допълни Екълстоун.