Тимът на МакЛарън Мерцедес спечели двойна победа в днешната надпревара от Формула 1 за Наградата на Монако.

 

Първи финишира световният шампион Фернандо Алонсо, който спечели втората си победа и оглави класирането в шампионата за сметка на съотборника си Люис Хамилтън, който завърши втори в надпреварата по улиците на Монте Карло на само четири секунди след победителя.

 

Третото стъпало на стълбичката остана за Фелипе Маса с Ферари, останал на 1:09.114 минути от водача.

 

Британецът и бразилецът бяха единствените пилоти, които Алонсо не успя да „затвори” с цяла обиколка. Първите трима започнаха в този ред и на старта на състезанието.

 

Местата от четвърто до десето, които дават точки, заеха останалите на една обиколка след победителя Джанкарло Фисикела с Рено, Роберт Кубица и Ник Хайдфелд с БМВ, Алесандър Вурц с Уилямс, Кими Райконен с Ферари, Скот Спийд с Ред Бул и Рубенс Баричело с БАР Хонда.

 

В класирането при пилотите водят Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън с по 38 точки. Испанецът е първи, тъй като има две победи, а новобранецът няма нито една. Трети е Фелипе Маса с Ферари с 33 точки.

 

При конструкторите „сребърните стрели” убедително са начело със 76 точки, следвани от Ферари с 56 и БМВ Заубер с 30 точки.

 

Следващият старт от надпреварата е Гран При на Канада на пистата „Жил Вилньов” край Монреал на 10 юни.