Лидерът в генералното класиране Дженсън Бътън (Великобритания) с "Браун ГП" спечели състезанието за Голямата награда на Монако, шести старт от сезона във Формула 1.

Бътън, който потегли от първа позиция, водеше през цялото време и убедително записа петата си победа за сезона и общо шеста в кариерата си с време 1:40.44.282 часа.

На второ място остана бразилецът Рубенс Баричело, който осигури трети двоен успех на "Браун ГП" в кампанията.

"Състезанието беше много натоварващо. Най-сериозен проблем беше трафикът, защото трасето е доста тясно и в някои моменти имах чувството, че стените се приближават прекалено много.

Всичко обаче се разви перфектно. Това беше прекрасна победа в един фантастичен уикенд за нас", коментира Бътън.

Трети финишира Кими Райкьонен (Финландия) с "Ферари". Така световният шампион през 2007 година осигури първо класиране на подиума за италианския отбор през сезона.

Четвърти остана Фелипе Маса (Бразилия) също с "Ферари".

В зоната на точите завършиха още Марк Уебър (Австралия) с "Ред Бул", Нико Розберг (Германия) с "Уилямс", бившият двукратен световен шампион Фернандо Алонсо (Испания) с "Рено" и Себастиан Бурде (Франция) с "Торо Росо".

Световният шампион и миналогодишен победител в Монако Люис Хамилтън (Великобритания) с "МакЛарън", който стартира от последна позиция заради смяна на скоростната кутия по време на вчерашната квалификация завърши на 12-ото място извън зоната на точките.

В генералното класиране Бътън вече има 51 точки. Втори е Баричело с 35. Трети с 23 точки е Себастиан Фетел (Германия) с "Ред Бул", който отпадна в 16-ата обиколка.

До края на сезона остават още 11 състезания, следващото от които е за Гран при на Турция в Истанбул на 7 юни.

Генерално класиране при пилотите:

1. Бътън - 51 точки

2. Баричело - 35

3. Себастиан Фетел (Германия) с "Ред Бул" - 23

4. Уебър - 19,5

5. Трули - 14,5

6. Глок - 12

Генерално класиране при конструкторите:

1. Браун ГП 86

2. Ред Бул 42,5

3. Тойота 26,5

4. Ферари 17

5. МакЛарън-Мерцедес 13

6. Рено 11