Дженсън Бътън от тима на Браун ГП постигна нова победа в тазгодишния шампионат по автомобилизъм във Формула 1. Британецът триумфира в Гран при на Испания на пистата в Каталуня с време 1:37:19,202 часа. Това е четвърта победа на Бътън в първите пет кръга през 2009 година.

   

Втори, на 13,056 секунди, остана съотборникът на Бътън - Рубенс Баричело от Бразилия, а трети се нареди австралиецът Марк Уебър от тима на Ред Бул. Уебър завърши на 13,924 секунди след победителя.

 

Стартът на състезанието бе помрачен от сблъсък между няколко болида още на първия завой. Пилотът на Тойота Ярно Трули изхвърча от трасето, след като бе блъснат в задницата от Нико Розберг с Уилямс. При опитът си да се завърне на пистата италианският ветеран бе ударен странично от Адриан Сутил. Двамата пилоти на Торо Росо Себастиен Буеми и Себастиян Бурде също се сблъскаха помежду си. Бурде блъсна своя съотборник и качи болида си върху този на швейцареца. Многото отломки от автомобили принудиха организаторите да пуснат кола за сигурност, която остана на трасето, докато то бе разчистено.

 

Междувременно Барикело атакува челото от своята трета позиция и успя да изпревари Себастиан Фетел и своя съотборник Дженсън Бътън.

 

Още преди да се оттегли автомобилът за сигурност, пилотът на МакЛарън Хейки Ковалайнен получи проблем в механиката и отпадна от състезанието. Малко по-късно Ковалайнен бе последван в боксовете от сънародника си и пилот на Ферари Кими Райконен, който получи повреда в своята система KERS и започна да губи мощност.

 

След първите спирания в бокса колоната поведе Дженсън Бътън, междувременно световният шампион Люис Хамилтън се възползва от катастрофите и проблемите на своите противници, опази болида си невредим и се приближи до зоната на точките.

 

Към края на състезанието Марк Уебър, който бе избрал по-добра стратегия от своя съотборник Себастиян Фетел и от пилотът на Ферари Фелипе Маса успя да излезе на трета позиция. В същото време от бокса на "черните кончета" съобщиха на Маса, че горивото в болидът му не е достатъчно да завърши състезанието.

 

Така бразилецът бе принуден да пести гориво и темпото му спадна значително, това позволи на Себастиян Фетел да завземе четвъртата позиция, а обиколка преди края Маса бе задминат и от Рено-то на Фернандо Алонсо.

 

В генералното класиране при пилотите Дженсън Бътън има 41 точки след 5 от общо 17 състезания. Баричело е втори със спечелените 27 точки, а германецът Себастиан Фетел е с 23 на трето място.