Британецът Дженсън Бътън беше най-бърз в първата свободна тренировка на пистата Сузука преди старта за Голямата награда на Япония във Формула 1.

Бътън беше единственият пилот, който стартира между двамата представители на Ред Бул - Себастиан Фетел, който води в генералното класиране, и Марк Уебър.

Британецът от Макларън, който единствен може да оспори първото място на Фетел до края на световния шампионат, беше най-бърз с време с 1 минута, 33.634 секунди.

Германецът пък макар и да стартира първи, претърпя катастрофа, но все пак успя да даде третото време в тази тренировка- 1:34.090. Люис Хамилтън (Великобритания) остана на 2-а позиция, на 0.091 секунди от първия Бътън.

За Фетел обаче няма напрежение преди старта в Сузука, тъй като той се нуждае само от точка, за да завърши като шампион отново, макар да има още четири старта след този на Сузука. Днес той излезе на чакъла край пистата и се удари в бариерата отстрани малко преди края на обиколката, но това не му попречи да даде крайното трето време.

Фернандо Алонсо (Испания) с Ферари е 4-и с 1:34.372, Марк Уебър (Австралия) с Ред Бул е 5-и 1:34.426, а Хайме Алгуесуари (Испания) с Торо Росо постигна 6-о време 1:34.937.