Лидерът в класирането при пилотите Дженсън Бътън от тима на Браун GP спечели пол-позишън за утрешния старт от Формула 1 за Гран При на Монако.

Британският пилот завъртя най-бърза обиколка по улиците на Монте Карло за 1:14.902 минути и спечели четвърти пол-позишън от шест състезания през сезона. Бътън победи в четири от първите пет старта през сезона.

От втората позиция утре ще стартира пилота на Ферари Кими Райконен, който даде второ най-добре време от 1:14.927 минути. Втората редица включва Рубенс Барикело, който записа най-добро от 1:15.077 минути и Себастиан Фетел, който завъртя най-бърза обиколка за 1:15.271 минути.

Пилотът на Ферари Фелипе Маса ще стартира пети, Нико Розберг е шести.

Световният шампион Люис Хамилтън пропиля шансовете за победа в Гран При на Монако за втора поредна година, след като разби болида си в бариерите по време на днешната квалификация в княжеството.

24-годишният англичанин загуби контрол върху задната част на колата си и се удари в гумените прегради в първата фаза на квалификацията.

Сесията бе забавена с осем минути за да бъдат изчистени останките от неговата кола от пистата. Хамилтън ще започне утре от 16-та позиция и много, много трудно ще може да спечели състезанието в Монако.