Световният шампион Дженсън Бътън завъртя най-бърза обиколка в първата свободна тренировка преди Гран при на Китай от Формула 1. Британският пилот на Макларън постави време от 1:36.677 минути на пистата в Шанхай пред погледа на президента на надпреварата Бърни Екълстоун, който бе категоричен, че Китай ще приеме кръг и през 2011-а година.

"Провеждаме постоянни разговори с организаторите на състезанието. Много сме доволни от тях, няма нужда да се драматизира. Договорът с Китай ще стане "въртящ се" (б.пр.- подлежи на прекъсване или продължаване всяка година), а Формула 1 ще дойде в Китай и през следващия сезон", заяви Екълстоун относно струващата 350 милиона долара писта.

Втори в свободната тренировка завърши германският пилот на Мерцедес - Нико Розберг, който изостана с 0.071 секунди от Бътън в най-бързата си обиколка. Люис Хамилтън остана трети с пасив от 0.098 секунди, докато четвърто време с изоставане от 0.892 секунди даде германската легенда Михаел Шумахер, който този сезон се завърна във Формула 1 с отбора на Мерцедес.

Свободната тренировка бе прекъсната за близо девет минути, след като Себастиен Буеми се блъсна зрелищно в предпазните ограждения на пистата. Швейцарският пилот на Торо Росо загуби двете си предни гуми на дългата права на трасето, но успя да убие скоростта си в чакъла. Също толкова сериозен бе проблемът на Фернандо Алонсо, който трябваше да прекрати тренировката преждевременно, след като болида на Ферари се запали.

Гледайте на живо Формула 1 с туристическа агенция "Галера".