Шефът на Ферари Лука ди Монтедземоло предприе сериозна атака срещу шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун, който наскоро нарече абсурдна жалбата на „черните кончета“ срещу Себастиан Фетел.

От италианския тим имаха претенции за ипреварване по време на финалното Гран При на Бразилия, при което шампионът е задминал Жан-Ерик Верн (Торо Росо) при жълти флагове, но от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) не счетоха маневрата за нередна.

След това обаче и Екълстоун взе отношение по казуса, което предизвика реакцията на Ди Монтедземоло. „Трябва да уважаваме възрастните хора, особено когато са на етап от живота си, в който вече не знаят какво говорят“, заяви босът на Ферари. „Във всички случаи напредналата възраст със сигурност не е съвместима с определени роли и отговорности.“

„По-рано заявихме, че след решението на ФИА случаят с Фетел е затворена страница. Поздравления за него, защото който и да беше спечелил този труден сезон, щеше да заслужава титлата. Така правим във Ферари. Надяваме се през следващия сезон да поздравим самите себе си, задето сме победили“, продължи той.

„Сега обаче си пролича, че има някои неща във Формула 1, които не са наред, и смятам, че е дошъл момента най-после да ги разрешим. Просто не е приемливо Формула 1 да не предоставя технологии за болидите. Аеродинамиката се превръща в нещо, което остава извън проучванията. Не може да говорим за спорт, който не ти позволява тестове на писта. Търпението ни свършва – ние сме производители на коли, не спонсори“, добави Ди Монтедземоло.