Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло сподели своите опасения преди старта на сезона във Формула 1, че радикалните промени в правилника ще накарат състезателите да карат като таксиметрови шофьори.

От този сезон най-комерсиалният автомобилен шампионат преминава към използването на 1,6-литрови 6-цилиндрови турбо двигатели вместо старите 2,4-литрови 8-цилиндрови блокове.

„Толкова значим набор от промени в регулациите внася доста „сиви“ зони като например гориво, софтуер, консумация“, гласи отвореното писмо на Ди Монтедземоло до феновете. „Не се съмнявам, че Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) ще прояви внимание към тях, за да избегне всякакви трикове, каквито наблюдавахме в близкото минало. Те не бива да се повтарят заради доброто на нашия спорт.“

Съгласно нововъведенията в правилника отборите имат ограничение от 100 кг гориво на състезание, като в предишните сезони границата бе 150-160 кг. Скандалите неизменно съпътстват Формула 1, като най-скрошният бе заради обвиненията към шампионите при конструкторите през последните 4 сезона Ред Бул в употреба на забранената система за тракшън контрол.

„Като се има предвид колко сложна е новата кола, тя ще изисква различен стил на пилотиране. Също така първенството ще бъде трудно за наблюдаване от зрителите. Пилотите ще трябва да внимават да не износят гумите си прекалено и да пестят гориво... Надявам се те да не се превърнат в таксиметрови шофьори и казвам това с най-голямо уважение към таксиметровите шофьори, които обаче вършат различна работа“, каза още Ди Монтедземоло.