Президентът на Световната федерация по автомобилизъм (ФИА) Макс Моузли ще се срещне с представителите десетте отбора във Формула 1 в Женева през следващата седмица, след Гран При на Китай и ще представи петгодишен план за намаляване на разходите.

Това се прави с цел спорта да оцелее в глобалната финансова криза. Според Моузли, Ф1 вече е изключително нестабилен спорт и са нужни спешни мерки за бъдещето му.

Планът на Макс Моузли включва стандартизиране на много части по колата, включително двигатели, скоростни, кутии, окачване, спирачки, секции на шасито и други.

Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун вече изказа подкрепата си за идеите на Моузли. Отборите вече са получили копие с предложенията, а сега се очакват и предложения на екипите за намаляване на разходите.

Според президентът на ФИА, участието на малките независими тимове като Торо Росо и Форс Индия е застрашени, а вече и без това има две свободни места в надпреварата, след като Супер Агури фалира.

Няколко от автомобилните концерни вече обясниха, че ще напуснат Формула 1, ако двигателите станат едни и същи. БМВ и Хонда смятат, че планът за еднаква стандартна спецификация на двигателите не е добра възможност.