Бившият пилот от Формула 1 Хуан Пабло Монтоя е готов да постави нов световен рекорд по скорост, докато е зад волана на суперавтомобила Бугати Широн.

Колумбиецът, който има 7 победи във Ф1 и две на Индианаполис 500, подобри друг рекорд, управлявайки луксозното возило, чиято стойност е 2,7 милиона щатски долара. 41-годишният Монтоя успя да ускори от спряло положение до 400 км/ч, а после отново да спре за 41,96 секунди, изминавайки 3,1 километра. Колата носеше характерния за него №42, с който южноамериканецът се подвизаваше в НАСКАР след напускането на Формула 1.

„Беше наистина невероятно да видиш, че не се нуждаеш от комплексната подготовка, която повечето пъти е необходима за пилотиране от типа 0-400-0. С Широн всичко се получи много лесно. Просто се качих и потеглих”, коментира Монтоя.

След този опит Бугати ще направи опит да строши и световния рекорд по скорост за производствен автомобил. Той отново е притежание на компанията – 431,072 км/ч, постигнати с Вейрон 16.4 Супер Спорт през 2010 година. От Бугати все още не са обявили името на пилота, който ще се пробва, а Монтоя изрази желание отново да покара суперавтомобила. „Запазвам си дата в календара”, допълни колумбиецът.