Пилотът на Ред Бул Себастиан Фетел спечели безапелационно състезанието за Голямата награда на Япония, 15-ти кръг от шампионата във Формула 1. Немецът бе първи през цялото състезание и нито за миг не постави под съмнение победата си. По този начин Фетел запази макар и минималните си шансове за световната титла през 2009 година.

Зад него завърши пилотът на Тойота Ярно Трули. Италианецът спечели битката за второто място със световния шампион Люис Хамилтън, който заема третата позиция на почетната стълбичка. Четвърти завърши Кими Райконен, следван от Нико Розберг и Ник Хайдфелд.

Последните 3 точки си поделиха съотборниците в Браун GP и главни конкуренти за титлата Рубенс Барикело и Дженсън Бътън. Опитният бразилец тръгна пети, но по време на състезанието загуби две позиции. Бътън пък стартира от 12-о място, но успя да се добере до една точка, която да го доближи до световната титла.

В класирането Бътън води убедително с 85 точки, следван от Барикело със 71 и Фетел с 69. Така в оставащите две състезания до края на шампионата, бразилецът и немецът ще трябва да се надяват на сериозни издънки от страна на лидера, за да успеят да наваксат изоставането си.

В класирането при инструкторите Браун GP продължава да води със 156 точки пред Ред Бул със 120,5, Ферари с 67 и Макларън-Мерцедес с 65.

Крайно класиране за Гран При на Япония:

 

1. Себастиан Фетел – Ред Бул

2. Ярно Трули – Тойота

3. Люис Хамилтън – Макларън Мерцедес

4. Кими Райконен – Ферари

5. Нико Розберг – Уилямс

6. Ник Хайдфелд – БМВ Заубер

7. Рубенс Барикело – Браун

8. Дженсън Бътън – Браун

9. Роберт Кубица – БМВ Заубер

10. Фернандо Алонсо – Рено

11. Хейки Ковалайнен – Макларън Мерцедес

12. Джанкарло Фисикела – Ферари

13. Адриан Сутил – Форс Индия

14. Витантонио Люици – Форс Индия

15. Кинсуке Накаджима – Уилямс

16. Себастиен Грожан – Рено

17. Марк Уебър – Ред Бул