Отборът на Макларън Мерцедес триумфира на домашното състезание на Ферари за Голямата награда на Италия. Фернандо Алонсо завърши първи, а неговият основен конкурент за световната титла Люис Хамилтън – втори.

 

При старта на надпреварата Фелипе Маса изпревари тръгналия от втора позиция Хамилтън, но британецът веднага си върна предимството.

 

Проблемите на Ферари започнаха още от самото начало. В 11-тата обиколка Маса мистериозно напусна състезанието. Заради проблеми със своя болид той влезе в бокса, но оттам колата му бе направо прибрана в гаража, а бразилецът се прости с надеждите си за световната титла.

 

Пилотите на Макларън пък продължиха да водят и да увеличават аванса си пред останалите. Въпреки първите си влизания в бокса Алонсо и Хамилтън останаха на първите две места пред придвижилия се на трета позиция Кими Райконен.

 

В 41-вата обиколка Кими Райконен успя да изпревари Хамилтън и да излезе на второто място. Финландецът изпревари водачът в генералното класиране, когато Хамилтън излизаше от втория си престой в бокса.

 

Само две обиколки по-късно обаче, британецът си върна позицията с майсторска маневра.

 

По този начин Фернандо Алонсо завърши на първо място, с което спечели четвъртата си победа от началото на шампионата. Хамилтън със своето второ място запази лидерската си позиция в шампионата, но вече води с едва три токи на съотборника си Алонсо.

 

Кими Райконен се отдалечи от лидерите. Той има 74 точки и почти остана без шансове за титлата. Още по-лошо е положението за съотборника му при „червените кончета” Фелипе Маса, който има 69 точки.

 

При конструкторите пък Макларън води уверено с 166 точки пред Ферари с 143.

 

Класиране за Гран При на Италия:

 

Фернандо Алонсо 1:18:37,80

Люис Хамилтън + 6,062

Кими Райконен + 27,32

Ник Хайдфелд + 56,562

Роберт Кубица + 1:00,558

Нико Розберг + 1:05,810

Хайки Ковалайнен + 1:06,751

Джейсън Бътън + 1:12,168

Марк Уебър + 1:15,879

Рубенс Барикело + 1:16,958