Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо не се нае да направи прогноза относно утрешните си шансове по време на Гран При на Индия, като заяви, че всичко зависи от случайността.

Испанецът направи доста разочароваща клавификация, като остана едва осми, а в същото време се нуждае да финишира най-малко втори, за да попречи на Себастиан Фетел (Ред Бул) да отпразнува предсрочно четвъртата си поредна титла във Формула 1.

Според Алонсо шансът му се крие в това, че тримата в топ 3 на стартовата решетка - Фетел , Нико Розберг (Мерцедес) и Люис Хамилтън (Мерцедес) – са избрали да тръгнат с меките гуми, докато четвъртият Марк Уебър (Ред Бул) е заложил на същата стратегия като „скудерията“ с гумите медиум.

Очаква се меките смеси да издържат най-много по 10 обиколки при бавно темпо и тъкмо това оставя надежда на Алонсо. „Всичко зависи от това как ще се държат меките гуми“, отбеляза той. „Ако запазим темпото си и колата реагира добре, както в квалификацията, докато меките гуми създават проблеми на останалите, състезанието може да се окаже между мен и Уебър. Ако обаче гумите издържат повече от предполагаемото, ще ни е много трудно да се изкачим напред като позиции.“

„Така че нищо не е в нашите ръце, нито пък зависи от стратегията ни – всичко е заложено на карта и зависи от меките гуми. В петък направих 15 или 16 обиколки с тях – не с много добро темпо, но все пак успешно, а тази сутрин направих три. Мога да кажа, че гумата е непредсказуема и трябва да имаш късмет с нея“, завърши Алонсо.