Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо посети мината „Сан Николас”, поговори с миньорите, след което сподели няколко думи и с испанските медии. „Тук е много тихо, много тъмно, доста клаустрофобично. Хората трябва много да си вярват, за да работят така,” коментира Алонсо видяното под земята.

На пилота за пореден път му се наложи да обяснява решението си да напусне МакЛарън и да премине в Рено.

Кога реши да подпишеш с Рено и защо?

Нужно ми бе повече време, отколкото очаквах, може би 30-35 дни. Решението бе трудно, защото от него зависи бъдещето ми. В крайна сметка Рено предложи най-оптимистични възможности за 2008 година.

Като че ли от самото начало бе ясно, че ще избереш Рено…

Не, не, когато приключи шампионата, нямах представа какво ще правя. Прибрах се в Овиедо и все още не бях сигурен какво да избера. Накрая решихме с МакЛарън, че за общото благо е най-добре да се разделим. Оттогава ми се търси нов отбор, но аз си почивах.

Но всеки ден говориш с мениджъра си Луис…

Да, откакто напуснах МакЛарън, почти всеки отбор от Формула 1 му се е обаждал.

Дори и Ферари?

Не, от Ферари не са ме търсили. Но почти всеки отбор в първенството изяви интерес и затова, когато приключих с ваканцията, трябваше сериозно да обмисля всичко.

Какво мисли семейството ти за тези преговори?

Те не казваха нищо. Най-притеснена обаче бе баба ми. Именно тя ме посъветва да си тръгна от МакЛарън, тъй като там не съм на мястото си.

Имаше ли нова оферта от МакЛарън?

Да, разговаряли са няколко пъти с Луис, но аз лично не знам подробности.

Има ли вероятност да напуснеш Рено след 2008 година?

Към настоящия момент – не. Няма как да подпишеш с един отбор и веднага да заявиш, че ще прекараш само година там. Но е ясно, разбира се, че във Формула 1 нещата бързо се променят.

Мечтаеш ли за титла с Рено?

Засега това е невъзможно. Трябва да сме реалисти, а към момента сме много далеч от титлата, трябва да направим огромна крачка напред. Но всичко е възможно, просто ще работим по болида.

Притесняваш ли се, че в лицето на Нелсън Пикет-младши може да се окаже новият Люис Хамилтън?

Не, не мисля. Всичко зависи от мен. Вярвам в Рено и Бриаторе, и в това, че те знаят как да се справят в трудни ситуации.

Как ще премине Коледа в къщата на Алонсо?

Ние не празнуваме много Коледа. Събираме се на Бъдни вечер, но нищо повече. Само си раздаваме подаръците.