Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо стана поредният яростен критик на гумите във Формула 1, които са доставяни от италианския концерн „Пирели“.

„Скудерията“ се справяше сравнително добре с първоначалния вариант на продукта, но промяната в състава на гумите по средата на сезона върна „черните кончета“ доста назад в развитието на болида си. Днес Алонсо успя да се пребори с много усилия само за 6-ото място в утрешния старт за Голямата награда на Корея, макар че ще стартира пети заради наказанието на Марк Уебър (Ред Бул).

„Това е гума, която не може да издържи и 5 километра“, ядосваше испанецът. „Ако натиснеш малко повече, направо ги довършваш, а това не е нормално.“

„Трябва да сме честни и да кажем, че качеството на гумите е крайно лимитирано, всички ние ще трябва да се оправяме с това. Сигурен съм, че ако всички пилоти натиснат болидите си на 100 процента от първата обиколка, тези гуми няма да издържат и 5 километра. Това не помага на никого и не е приятно да пилотираш така, с по 95 процента на обиколка. Преди три или четири години никой не би си помислил, че такова нещо е възможно“, каза още ибериецът.

Стартът за Гран При на Корея е в неделя от 9 часа сутринта българско време.