Нарастващото раздразнение у Фернандо Алонсо и Кими Райконен стои в основата на оставката, която днес Стефано Доменикали хвърли като шеф на Ферари във Формула 1.

Постът на доскорошния шеф ще бъде зает от Марко Матиачи, който ще трябва да постави в ред отбора след разочароващите първи три старта от началото на кампанията. „Скудерията“ все още няма подиум през 2014 година, макар че предвид резултатите в подготовката се очакваше да бъде сред факторите в шампионата.

Италианският тим вече изостава с цели 78 точки в надпреварата при конструкторите спрямо лидера Мерцедес.

Засега настоящият пилот Кими Райконен остава последният, вдигал световната титла с Ферари, но това стана през 2007 година. Финландецът и най-вече неговият партньор Алонсо не спестяват нищо от недоволството си пред широката аудитория, което се оказало решаващо за съдбата на Доменикали.

Според вътрешни източници търпението на двамата опитни пилоти било на привършване, а същото може да се каже и за президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло. Алонсо на два пъти бе много близо да върне титлата при пилотите на Маранало, но и през 2010 година и през 2012 година остана зад Себастиан Фетел.