Четирикратният световен шампион във Формула 1 Ален Прост предупреди отбора на МакЛарън, че играят много опасна игра, като предоставят равен статут на Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън.

Шефът на МакЛарън Рон Денис на няколко пъти подчерта, че двамата пилоти на тима са свободни да се надпреварват един с друг, но според Прост, печелил шампионата четири пъти между 1985 и 1993 година, този подход е на път да причини сериозни проблеми.

„Мисля, че е грешка да има две коли с равен статут в един отбор,” каза 52-годишният французин пред испанския „Ел Паис”. „Смятам, че в края на краищата това ще се обърне срещу тях и ще създаде твърде много напрежение.”

Напрежението в Алонсо стана очевидно след Гран При на Канада, спечелено от Хамилтън, и испанският пилот се оплака, че се чувства „неудобно” от баланса в отбора.

След като Хамилтън спечели битката и в Гран При на САЩ, именно срещу Алонсо, световният шампион за последните два сезона надали се чувства по-добре.

Ален Прост е наясно с вътрешните борби в отбора, тъй като се съревноваваше с Айртон Сена в тима на МакЛарън преди време. Двамата определено развалиха отношенията си, след като попаднаха в един и същ тим.

Прост разясни, че според него в МакЛарън помагат повече на Хамилтън, като му предоставят доста време на симулатора: „Хамилтън използва симулатора много повече от Алонсо и затова кара много по-леко от испанеца. Като резултат от това смятам, че в МакЛарън просто им е било по-лесно да настроят болидите за спецификите на Хамилтън.”

„Това обаче не омаловажава факта, че Алонсо е един супер пилот, страхотен, страхотен пилот,” завърши Ален Прост.