Легендата в моторните спортове Фернандо Алонсо показа ясно, че не смята скоро да слага край на пъстрата си кариера. Испанецът заяви с достатъчно самочувствие, че се счита за най-добрия пилот в света, като съвсем не се ограничи до Формула 1.

Последните му сезони от най-комерсиалния автомобилен шампионат определено не бяха сред най-успешните, но пък 37-годишният Алонсо е изключително близо до постигането на т. нар. „тройна корона” – победи в Гран При на Монако, „24-те часа на Льо Ман” и Индианаполис 500. Първите две ибериецът вече ги отметна и през 2019-а отново го очакваме в действие на американска земя.

„Считам себе си за най-добрия. Мисля, че това важи за всеки пилот”, каза Алонсо.

„Бях конкурентен във Формула 1 за толкова много години. Имах късмет да спечеля две шампионски титли.”

„Моят последен сезон може би беше най-силният ми с резултат 21:0 (в квалификациите) в сравнение с моя съотборник. Това не съм го постигал никога в кариерата си.”

„Сега след победите в „24-те часа на Льо Ман”, в Дайтона, в Себринг се надявам да бъда конкурентен в Инди 500 и да свърша някои неща извън асфалта може би. Те може би ще бъдат без прецедент в историята на спорта. Търся си предизвикателства.”

„Понякога чета, когато тествам някаква кола, как хората ми казват: „Доволни сме, че се забавляваш, но, моля те, върни се обратно във Формула 1”. Няма място за забавления, когато сядам зад волана на коли, за които си нямам идея. Хората трябва да ми обясняват какво да правя. Нужно е да учиш от нулата, да разчиташ неравностите. Затова всяко предизвикателство изисква от моя страна огромни усилия.”

„Не правя тези неща за забавление, а в търсене на трудностите, на предизвикателствата, които биха ме направи по-добър пилот. Докато имам волята да се занимавам с това, докато се чувствам конкурентен, ще продължавам. Може би един ден отново ще седна в болид за Формула 1 и ще има друг тип със същата кола, който е по-бърз от мен. Или пък ще е съвсем друг тип автомобил, а пак друг със същата кола ще ме превъзхожда. Доколкото знам, такова нещо никога не ми се е случвало, затова продължавам да бъда пилот”, завърши Алонсо.