Отново е онова време в годината, когато всеки може да е абсолютно прав за някаква сделка и в същото време да греши. И всеки журналист може да претендира, че знае нещо. А ако после това не се случи има перфектното оправдание – нещо се е променило в последния момент. Е, на това му викат трансферен прозорец. На мен никога не ми е харесвал този период, но пък няма как да го избегнем. А това лято дори няма голямо първенство, макар че мачовете в Лигата на нациите наподобяват първата половина на европейски шампионат.

Шоу всяка седмица

Всъщност шоуто си е всеки ден, но ние в „Лигата на джентълмените“ ще опитаме веднъж в седмицата да направим Live-шоу в Youtube -  https://www.youtube.com/channel/UC13a1j3jAfSGdmRnD15uhcw/featured.

Идеята е да коментираме в него веднъж седмично вече случилите се сделки и евентуалните слухове, но това ще стане едва след началото на трансферния прозорец от 10 юни. Допълнително ще обявим датата и часа на това предаване.

На практика има 5 различни вида сделки, които е редно да следим – покупка, продажба на футболист, сделка под наем (може да е в двете посоки), освобождаване на футболисти с изтекли договори и привличането на същия тип играчи в друг клуб. Много е лесно да се каже „махнете този играч, той не става“, но са намесени договори, а и финансовите рестрикции за доста от отборите предполагат компромис в определено отношение. Вече правят впечатление определени процеси в различните клубове, така че аз ще се опитам да споделя тук очакванията си за това какво ще се случи с определени клубове.

Нападението на Ливърпул и Манчестър Сити

Няма как да не започнем от Ливърпул и Манчестър Сити. Мърсисайдци е ясно, че няма да попишат нови договори със Салах и Мане. Двамата футболисти избраха различен начин да отговорят на тази позиция. Мане си търси друг клуб, в момента Байерн изглежда напълно реален като вариант, стига да вярваме на всичко, което се пише, докато Салах заплашва, че ще отиде в конкурент от ВЛ другото лято. Не мисля, че това е добра стратегия за египетския голмайстор, защото не смятам, че в Ливърпул някой ще се притесни толкова. Имайки предвид, че и контрактът на Фирмино не е подписан, на преден план изниква интересна тема. Как ще се развие динамиката в нападението на Ливърпул? Салах ще иска да вкарва възможно повече голове и е твърде вероятно да видим някои „егоистични“ решения в играта, които и преди са били факт. И всъщност сега е интересно дали Клоп може да изгради второ подобно нападение, но вече с различни хора. За мен това ще е един от най-вълнуващите процеси във футбола от следващия сезон.

При Манчестър Сити всъщност е също много интересно, но по други причини – там вече имат двама централни нападатели. Хулиан Алварес идва от Ривър Плейт като следващия Серхио Агуеро, а за Ерлинг Халанд е казано достатъчно. Но в следствие на тези две сделки Манчестър Сити си осигури две опции за позицията централен нападател. Ама, истински, а не с фалшив номер 9! Това едва ли ще промени стратегията им на игра, защото движението на човекът в центъра на нападението ще е същото, просто тези двамата са реализатори. А умеят (поне според всички наблюдавали Хулиан Алварес) да участват равностойно и в разиграването.

Нюкасъл с всичките пари на света

Много погледи ще са отправени към Нюкасъл Ю. Уж имат всички пари на света, но едва ли ще са в състояние да вземат топ-играч. Но вече привлякоха човек, който за мен е по-важен от всяка друга сделка на света – Дан Ашуърд е новият им спортен директор. Защо е толкова важен? Вижте биографията му! Той е от екипа, който създаде революцията във Футболната Асоциация при работата с млади играчи, изключително уважавана личност в страната, което му отваря врататите за разговори с всеки клуб. Той е в основата на промяната в Брайтън в последните години. Не бива да забравяме, че „чайките“ направиха уникални трансфери и продължават да имат хора в състава си, привлечени за пените, но с възможност за продажба за милиони.

Сега явно той ще опита да направи нещо подобно и в Нюкасъл. И първата сделка, която се очертава е маркова – 19-годишен централен нападател от Реймс Уго Екитике за 26 милиона паунда. Ако това е подходът на Нюкасъл в бъдеще, ще е страшно интересен, защото ще е крайно различен от това, което във времето Челси (2003) и Манчестър Сити (2009) направиха.

Промените в Челси, Тотнъм и Манчестър Ю

Трите клуба ми изглеждат със сходни процеси това лято – ще се формира нов стил на игра. Или поне така ми изглежда. Челси се нуждае от нова защита, заради напускащите футболисти и това е чудесен повод да се премисли всичко, което се случва по терена в състава. И тук за мен е страшно интересно да видя работата на Тухел. Защото може би за първи път той ще има възможност да изгради състава си по свой вкус. Предишните 18 месеца в Челси той работеше с наследството и строгата политика на Грановская по отношение на сделките. В Челси ще има доста трансфери и в двете посоки – изходящи и входящи. Новото ръководство прави от „сините“ всъщност нов отбор.

При Тотнъм вече започнаха сделките за привличане на играчи. В момента се работи очевидно за широчина в състава. Да не забравяме, че Тотнъм доста иновативно отпадна от европейските турнири точно преди Нова година, което страшно помогна на Конте. Но сега той е наясно, че предизвикателството е съвсем различно. Интензитетът в неговия стил изисква повече хора и ротации. Има играчи, които са основни за състава, но са със статут на „преотстъпени“, което може да се окаже проблем в бъдеще, тъй като Конте ще повиши цената им и ако липсва сигурна договореност за сделки, това ще е от значение.

При Манчестър Ю също ще се формира със сигерност нов стил на игра. Там вече тече процес на освобождаване от играчи, чиито договори не са достатъчно дълги (изтичат през 2023 например) и съответно ще се търси начин да бъдат подновени ил ида бъдат продадени. Напускащите този сезон вече са ясни, защото няма да ес подписват нови контракти – Погба и Джеси Лингард бяха обявени официално, а към тях може да добавим Мата, Кавани и Матич. Това са петима души. Да кажем, че ще има поне още 4 или дори 5, с които отборът ще се раздели. Та, това е цял полеви състав. Дали Тен Хаг ще се реши на такава огромна промяна? И тук не смея да гадая какви ще са процесите, но със сигурност ще говорим за нов стил на игра.

Стратегията на Арсенал

Големият въпрос при Арсенал е дали клубът ще продължи със заявката от последната година да взима подчертано млади футболисти, да ги развива с тренировки и по този начин да се опитва да върви напред. На практика нещата се получиха от миналото лято, макар че точно младостта стана причина тимът да изпусне четвъртото място. Но поне бе постигната заявената цел – да се върнат в Европа. През сезона и сега през лятото обаче тимът се освободи от тежки договори, така че на практика има важен въпрос за решаване – какъв тип играчи ще се взимат като профил, цена и години. Артета твърди, че ще се залага на качеството, но има 21-годишно качество и 28-годишно качество. И двете са чудесни, но са различна стратегия и съответно решение. Ясно е, че с подписването на новия договор на Нкетия ще се продължи идеята да се промотират хора от академията, предстоят нови договори на Сака и Смит-Роу също.

Уест Хем, Лестър С, Брайтън, Уулвърхемптън, Астън Вила и Кристъл Палас

Това са 6 клуба, които попадат в една и съща категория според мен – ясни треньори за следващия сезон, които имат някаква основа в съставите си и се нуждаят от надграждане, а не от драматични промени. Сред тях вече има тимове, които завършват трансферите - в Астън Вила например Бубакар Камара е със свободен трансфер, Филипе Коутиньо бе завършен като сделка преди края на сезона, а сега бе привлечен и Диего Карлос от Севиля за 28 милиона.

Или казано по друг начин – централен защитник, дефанзивен и офанзивен полузащитник. Убеден съм, че подобни процеси ще има и в останалите клубове от тази група.

На за всеки от тези отбори ще е от огромно значение да си задържи най-силните играчи към момента. Защото ако поискаме да си направим един мечтан отбор от играчи само от тези тимове, няма да е никак лош. За някои от футболистите е ясно, че напускат – Тилеманс например. Така че това е второто предизвикателство – да си задържиш играчите и да добавиш класа.

Брентфорд, Саутхямптън, Евертън и Лийдс Юнайтед

Знам, че не е много коректно да слагам Брентфорд при отбори, които се представиха под очакванията този сезон като Саутхямптън, Евертън и Лийдс Ю. Но липсата на нов договор засега на Ериксен с тима всъщност ги поставя в много неприятна позиция. Освен това тези 4 тима трябва да са готови да бъдат атакувани за определени качествени футболисти, чието спортно-техническо равнище е далеч над показаното от съответните отбори. Мога да изброя по няколко души от всеки от тези тимове, които биха могли да бъдат искани в отборите от горната категория или дори от съставите в подножието на върха. Един Норгард например в Брентфорд е чудесен избор за опорен полузащитник, дори няма нужда да споменавам Калвин Филипс. Сред нападателите също има добър избор. Така че тук задачата е по-скоро да се запазят играчите и едва тогава да се търси нещо ново. Макар че как точно Евертън ще убеди Ричарлисон, че трябва да остане, на мен не ми е съвсем ясно. И ако този процес за всеки клуб в даден момен се окаже невъзможен, тогава трябва да се ограничат щетите, посредством добри сделки за продажба. Очаквам да видя с интерес дали смяната на собствеността в Саутхямптън ще доведе до нещо различно от уволнението на асистентите на Ралф Хазенхютъл. Това бе събитие, което не изглежда добре за външния на „светците“ свят, защото става дума за екип. А когато махаш една част от екипа, сякаш сочиш с пръст къде е вината.

За новаците ще пиша друг път, защото там процесите ще са още по-динамични.