Последните документи на Football Leaks, публикувани от германското списание "Der Spiegel", включват големи детайли по трансфера на Килиан Мбапе от Монако в Пари Сен Жермен през лятото на 2017-а, както и с проваления опит на Реал Мадрид да привлече френската звезда на "Сантиаго Бернабеу".

Според разкритите документи, ръководството на Монако е приело оферта на стойност 180 милиона евро от Реал, но бащата на играча е бил притеснен от нивото на конкуренция в Мадрид предвид факта, че по това време тимът разполагаше в предни позиции с Кристиано Роналдо, Карим Бензема и Гарет Бейл.

Според Football Leaks преговорите са били лесни, но ключови са били няколко клаузи в договора. В края на преговорите пък на сцената се е появил и агентът Жорже Мендеш с единствената цел да вземе своята огромна комисионна.

Времето на Мбапе в Монако бе предначертано да приключи след искането му за заплата равна с тази на Радамел Фалкао, а именно 8 милиона евро на година след данъците - 16 пъти повече от заплатата на Мбапе, споразумяна през март 2016.

Това развитие не остава незабелязано от европейските грандове и Реал веднага се появява на сцената с първоначална оферта от 180 милиона евро плюс 30 милиона в добавки, приета от шефовете на Монако на 20 юни 2017.

Желанието на Мбапе обаче е Пари Сен Жермен. Въпреки че вицепрезидентът на Монако Димитри Василиев не желае да продаде звездата си на директен съперник, то Мбапе ясно дава да се разбере, че иска да заиграе в Париж. Затова и Монако се съгласява на подобен трансфер, ако ПСЖ даде същата оферта като Реал.

По същото време обаче парижани привличат Неймар за 222 милиона евро и се споразумяват с Монако за едногодишен наем за Мбапе със задължително закупуване на стойност 145 милиона плюс допълнителни 35 милиона.

По това време се считаше, че формата на сделката е такава, за да бъдат преодолени условията на Финансовия феърплей. Според Football Leaks обаче всъщност целта на ПСЖ е да се избегне плащането на 30 милиона евро данък по сделката.

Изискванията на Мбапе са за 5 милиона евро накуп при трансфера плюс 50 милиона евро в рамките на пет години като годишната заплата се качва с всяка изминала година - от 7 милиона през сезон 2017-18 до 12 милиона в последната година от контракта.

Документите разкриват и влиянието на Мендеш, който изглежда се включва в сделката в последния момент и успява да добави името си към споразумението, с което си осигурява минимум 7,25 милиона евро. Според Football Leaks неговата главна роля за сделката е увеличаването на спекулациите, че Мбапе ще премине в Реал Мадрид, което да предизвика война за подписа му.

Килиан Мбапе

източник: Gulliver/GettyImages