Английският футболен клуб Манчестър Сити е похарчил 1,1 милиарда евро за футболисти в последните четири години и в същото време е разработил и план, за да заобиколи изискванията за "Финансов феърплей", съобщава порталът Football Leaks, цитиран от списанието "Der Spiegel". 

Същo така и двете медии твърдят, че ръководството дори е създало и пътека, да бъдат заобиколени рестрикциите. 

С това се е нагърбил изпълнителният директор на гражданите Феран Сориано, който е нарекъл разработения проект "Дългия лък". Всичко това е станало в периода 2008-2012 година и е с личното съгласие на реалния собственик на клуба шейх Мансур. 

Манчестър Сити са направили опит да заобиколят правилата на "Финансовия феърплей", след като са позволили на спонсора им Абу Даби да прави финансови инжекции, твърдят от Der Spiegel. Според германското издание представители на ,,гражданите“ са обсъдили в документи как да премахнат дефицит от около 10 млн. паунда.

Според правилата на Финансовия феърплей, клубовете нямат право да харчат повече отколкото печелят от трансфери всеки даден сезон и дефицитите трябва да паднат до 30 млн. евро лимит за три кампании. Възпитаниците на Пеп Гуардиола бяха глобени с 60 млн. евро от УЕФА през 2014 година защото нарушиха тези правила, но двете страни стигнаха до споразумение помежду си, в което клубът ще получи обратно 40 млн. евро обратно, ако спазва правилника.

Der Spiegel припомня, че Сити са били много близко до нарушаването на правилата за Финансовия феърплей през 2013 година, когато тимът не успя да защити титлата си във Висшата лига. Според изданието, главният финансов директор на ,,небесносините“ Хорхе Кумилас е написал тогава в мейл следното: ,,Ще имаме дефицит от 9.9 млн. паунда, за да се съобразим с правилата за Финансов феърплей на УЕФА. Този дефицит е предизвикан от уволнението на Роберто Манчини. Мисля, че единственото решение ще бъде да използваме приходи от спонсора ни Абу Даби, за да покрием огромните разходи“, се разкрива в съобщението на Кумилас. Според Der Spiegel, 10 дни след края на сезона Кумилас е обявил своето решение – спонсорските договори ще бъдат променени, като главният партньор на Сити Етихад ще плаща с 1.5 млн. паунда повече, туристическата агенция Абу Даби с 5.5 млн. паунда и инвеститорският фонд Аабар с 0.5 млн. паунда.

Всички спонсори започват да действат сякаш сделката е била осъществена в началото на сезона. Когато Кумилас е попитал своя колега Саймън Пиърс дали могат да променят датите на плащанията от спонсорите, той е заявил: ,,Разбира се, можем да правим каквото си поискаме“. От клуба не пожелаха да коментират твърденията на Der Spiegel. Ако клубовете могат да докажат, че приходите идват от спонсори, а не от техните собственици, тогава те могат да прескачат правилата за Финансовия феърплей. Някои от европейските съперници на Сити в лицето на Байерн Мюнхен и Атлетико Мадрид вече се оплакаха от подобна алтернатива.

В петък френският сайт за разследваща журналистика Mediapart излезе с твърдение, че Джани Инфантино – сегашният президент на ФИФА, който по онова време бе генерален секретар на УЕФА, директно е преговарял за споразумението с Манчестър Сити за редуцирането на глобата през 2014 година. Уебсайтът добавя, че Инфантино умишлено е заобиколил властите за финансов контрол на УЕФА, като е предложил ,,гражданите“ да заплатят парична санкция в размер на 20 млн. евро вместо 60. ФИФА отговориха, че това е опит да се опетни репутацията на президента Инфантино.

Football Leaks: В Ман Сити плащали заплата на Манчини през Ал Джазира

Football Leaks: Как Байерн и футболният каймак точат ножа за УЕФА

Football Leaks намеси големи босове в тайни договорки между ПСЖ и УЕФА

Football Leaks: Как Байерн и футболният каймак точат ножа за УЕФА

Немци с данни за уличена в употреба на допинг футболна звезда