Светът на футбола се кани да бъде разтърсен от поредните разкрития на Football Leaks, а германското издание „Шпигел” бръкна надълбоко в кашата с разработка за ролята на изпълнителния директор на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге да сформира европейска Супер лига, която ще събере каймака на европейския клубен футбол и по-важното – няма да има нищо общо с УЕФА.

Материалът на „Шпигел” е част от съвместната работа с European Investigative Collaborations, като германците са само една от 15-те медии, взели участие в 8-месечното разследване. В него са участвали над 80 журналисти, които са прегледали над 70 милиона документи.

Според „Шпигел” ролята на Румениге като президент на Асоциацията на европейските клубове не е никак случайна. Като шеф на организацията, в която влизат над 200 футболни клуба на Стария континент, той лесно е можел да замаскира истинската си цел: сформирането на Супер Лига, която ще обезкърви „бижуто” на УЕФА – Шампионската лига.

От медията твърдят, че разполагат с доказателства за това, че Байерн Мюнхен е проверил дали и как може да напусне Бундеслигата, за да играе единствено в споменатата вече Супер лига. Нейни основатели планират да бъдат 11 европейски гранда – Байерн, Реал Мадрид, Барселона, Манчестър Юнайтед, Ювентус, Челси, Арсенал, Пари Сен Жермен, Манчестър Сити, Ливърпул и Милан. Засега се знае, че тази група е водила преговори за участие още с Атлетико Мадрид, Борусия Дортмунд, Олимпик Марсилия, Интер и Рома, които най-вероятно биха се водили просто като членове.

Байерн от своя страна е готов да стигне дори по-далеч, като „Шпигел” говори за извършване на правна проверка дали клубът би могъл да забрани на всичките си футболисти да играят за националните си отбори.

„Шпигел” разполага с копие на декларацията на 15-те клуба за тяхното намерение за сформиране на Супер лигата. Самата тя е била запланувана да бъде подписа през ноември тази година. Ако тя бъде подписана – по почина, както се процедира за Шампионската лига – от 2021 година най-комерсиалният европейски клубен турнир ще престане да съществува, а новото супер първенство ще работи извън егидата на УЕФА.

Football leaks намеси големи босове в тайни договорки между ПСЖ и УЕФА