Халфът Дони ван де Беек и бранителят Матайс де Лихт бяха големите герои на Аякс срещу Ювентус. Двамата вкараха по един гол в реванша от 1/4-финалите в Шампионската лига срещу торинци, качвайки общия резултат между двата тима до 3:2 в полза на холандците и изпращайки ги в следващата фаза. 

Ван де Беек пресрещна топка на Хаким Зиеш, опитал преди това да стреля към вратата на съперника, в 34-ата минута. Халфът овладя зад защитата на Юве и вкара покрай Шчесни за 1:1. 

През втората част превъзходството на Аякс се материализира с попадението на 19-годишния бранител Матайс Де Лихт, който с глава засече пас от корнер на Ласе Шьоне.

Тоталният защитник – Матайс де Лихт

По стара "амстердамска" традиция двамата голмайстори са рожби на клуба. Аякс може да се похвали с най-продуктивната школа в света, като шестима от титулярите в Торино бяха продукт на академията "Бъдещето" (Фелтман, Де Лихт, Блинд, Мазрауи, Де Йонг, Ван де Беек). 

Ювентус - Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

За Дони ван де Беек (1997 г.) и Матайс Де Лихт (1999 г.) не е нещо ново да печелят за Аякс. Те са част от тима от най-ранна възраст - първият от 11-годишен, вторият от 9-годишен. Прекарали са целия си живот в "червено-бяло", калявали са се в условията на здрава работа и чудовищна конкуренция.

Върна ли се Аякс към 70-те?

Халфът дебютира за Аякс през 2016-а г., докато Де Лихт през 2016-а г. Разликата им е две години. Но нещото, което ги обединява е, че са имали късмета да попаднат в най-добрата школа в света. Останалото е плод на огромно количество работа, което ги изведе до първия тим, а оттам и до 1/2-финала в Шампионската лига с клуба на живота им.

Де Лихт/ Ван де Беек

източник: Gulliver/GettyImages

Дони ван де Беек и Матайс де Лихт са поредния пример за реализираните големи мечти.

Футболният Мерцедес - защо школата на Аякс е най-добрата в света?