Бранителят на Аякс Матайс де Лихт качи върху името си товара на огромните очаквания. 19-годишният холандец бе награден с отличието "Златно момче" (Golden Boy”), на вестник „Tuttosport“, за 2018 година.

Той пребори играчи като Джъстин Клуйверт (Рома), Трент Алекзандър-Арнолд (Ливърпул), Винисиус Жуниор (Реал Мадрид) и Патрик Кутроне (Милан), за да може да бъде признат за най-перспективния млад футболист до 21 години в Европа.

Матайс де Лихт

източник: Gulliver/GettyImages

В последно време Де Лихт хвана окото на най-големите клубове на Стария континент – сред които Ювентус и Барселона, а с изявите си демонстрира, че израства с всеки изминал ден.

През тази есен той изигра някои паметни мача с екипа на Аякс и Холандия – като онзи на „Алианц Арена“ срещу Байерн (1:1), след който медиите в Европа се захласнаха по силната му игра срещу нападателя на Байерн Робърт Левандовски.

В партньорство с Ван Дайк пък Де Лихт стана част от триумфа на „лалетата“ в Група 1 в Лига А на Лигата на нациите и класирането на селекцията за Финалната четворка през юни 2019 г. Едва на 19 г. защитникът е капитан на Аякс и има 13 мача за своята родина.

Матайс де Лихт

източник: Gulliver/Getty Images

Матайс де Лихт е роден в едва 27-хилядното градче Лейдердорп в Западна Холандия на 12 август 1999 г.  Футболният му път, разбира се, тръгва от школата на Аякс, когато е на 9 години. През 2016 г. дебютира за първия тим и повече не поглежда назад.

Преди време легендата на амстердамци и директор в клуба – Едвид Ван дер Саар, каза, че Матайс „изглежда така сякаш играе от 6-7 години на своя пост“.

Де Лихт все още е тийнейджър, но е много зрял за възрастта си. Физическата му подготовка е равностойна на играч на около 25 години (висок е 1,88 м). Има прекрасна игра и с двата крака, успявайки да изнася умело топката. Чувства се добре с кълбото в крака и има страхотни показатели при подавания. Играе силно с глава, вкарва голове (89 мача, 9 гола) и изглежда роден лидер. Едва на 18 години е, а съумява да дава ефективни указания на по-опитните от него в отбрана.

Матайс де Лихт

източник: Gulliver/GettyImages

Неговите лидерски качества са известни с цялата страна. Той използва прекрасно словото. Може да говори убедително и да създава вдъхновяща и мотивирана атмосфера около себе си.  

Де Лихт бе в тима на Петър Бош, стигнал до финала в Лига Европа (загуба с 0:2 от Манчестър Юнайтед) през май 2017 г.. Тогава, в сърцето на отбраната на тима, той си сътрудничеше умело с Дависон Санчес, който няколко месеца по-късно премина в Тотнъм.

С топка в крака Де Лихт е изключително спокоен. Вече знае какво ще прави с нея още преди да я е получил, защото комбинативността е в кръвта му – научена и абсорбирана в школата на Аякс.

Матайс де Лихт

източник: Gulliver/GettyImages

Де Лихт често се впуска в предни позиции, за да може да изненада защитата на съперника. И то не само при статични положения, а и при атаки с постепенно изнасяне на топката. Опитва да вертикализира максимално движението си без топка, да стои дълбоко и да носи нестандартното в действията на своя тим.

Играта му често е описвана като спомен за 70-те и тоталния футбол на Микелс и Кройф, когато почти няма фиксирани позиции за играчите по терена.

Според повечето наблюдаващи активността му в тренировките, това момче е надраснал с поне десетилетие възрастта си. Де Лихт се подготвя допълнително и непрекъснато иска да развива уменията си. Опитва нови и нови движения, търси максимална ефективност при комбинации, надгражда се тактически. Не се поставя под съмнение и големия километраж, който завърта всеки ден, за да е във форма – с много тичане се започват и завършват тренировъчните сесии.

Всичко това калява както физическия му потенциал, но успява да дообогати и психическия. Отстрани Де Лихт просто изглежда като завършен играч, въпреки че все още има какво да доусъвършенства.

Матайс Де Лихт

източник: Gulliver/GettyImages

Той получава първата си повиквателна за Холандия едва на 17 години. Дебютът му обаче не бе никак добър – при загубата от България с 0:2 на Националния стадион „Васил Левски“ в София. Тогава мнозина разкритикуваха треньора Дани Блинд, че е заложил на едно голобрадо и неопитно хлапе. И то най-вече в мач, който до голяма степен реши съдбата на холандците за Световното в Русия (страната така и не се класира).

Дебютът бе травмиращ, но опитът остана безценен. От онзи ден насам Матайс не спря да работи и да учи. Както на терена, така и извън него. Пилон на работата му е наградата „Златно момче“, която не се дава току-така.

Матайс де Лихт (Аякс, Холандия)  50 милиона евро, 19-годишният футболист без никакво съмнение е едно от най-горещите имена в момента в Европа.

източник: Gulliver/GettyImages

Преди година тя отиде в ръцете на французина Килиан Мбапе, който няколко месеца след това бе постигнал световна слава чрез играта си на Мондиала в Русия.

На опашката за Де Лихт в момента са Барселона, Ювентус и Байерн Мюнхен, но той никак не планира да напуска Аякс. Бранителят дори вече преподписа своя контракт до лятото на 2021 г. Младежът заяви, че е щастлив в тима и знае, че има какво още даде на своя роден клуб, преди да потегли към върховите предизвикателства.

Умерената му и скромна личност, както и изумителната му комплексна подготвеност на терена правят Матайс Де Лихт феномен за холандския футбол. В момента е на 19 г., а вече е в устите на всички специалисти.

Едно лале, носещо аромата на свежест. Един тотален защитник, на когото тепърва ще се наслаждаваме.

Матайс де Лихт (Аякс, централен защитник)  Младокът израсна много от онзи мач в София, когато Спас Делев му създаде куп главоболия и заби 2 гола в мрежата на Холандия. Когато си само на 18 години, а Барселона непрестанно чука на вратата ти, това е достатъчен атестат. През миналото лято яркият талант подписа дългосрочен нов договор с Аякс, така че колкото и да са топли взаимоотношенията между двата клуба, каталунците ще трябва да бръкнат надълбоко в джобовете си.

източник: Gulliver/Getty Images