Барселона изживя поредна си тежка нощ в елиминациите на Шампионската лига. След като преди година изпусна преднината си срещу Рома в 1/4-финалите, сега каталунците пропуснаха шанса да се класират на финал, след като имаха преднина от 3 чисти гола от първата среща.

В Каталуня вече сочат Ернесто Валверде за сигурен пътник. Според медиите в Барселона Валверде е сбъркал на няколко пъти при подредбата на състава, с което си е навлякъл тежката съдба.

Ето и някои от възможните причини за краха на Барселона:

Сержи Роберто титуляр, Нелсон Семедо - резерва

Валверде реши да повтори единайсеторката от двубоя на "Камп Ноу". Без промени играха Тер Стеген, Роберто, Пике, Ленгле, Алба, Бускетс, Ракитич, Видал, Меси, Суарес, Коутиньо. В Каталуня Ливърпул доминираше играта, беше по-опасният отбор и печелеше средата на терена. През втората част Роберто мина в халфовата линия, докато Семедо застана отдясно. Това вложи повече енергия на Барса в средата на терена. Семедо отваряше играта на тима по фланга и участва в гола за 2:0. На "Анфийлд" се усети тази липса на скорост и свежест особено от десния бек.

Коутиньо - титляр

Въпреки лошия сезон, Коутиньо стартира от първата минута срещу бившия си тим. Бразилецът е преследван непрекъснато от лоши моменти - травми или недобри игри. Представянето му на "Анфийлд" беше трагично. Тимът имаше нужда от скорост, която може би щеше да дойде от краката на Усман Дембеле - въпреки пропуска в края на "Камп Ноу". 

Странната смяна на Артуро Видал

Един от най-силните на терена за Барса. Бореше се, опитваше да пресира съперника, спечели доста топки. В 74-ата минута обаче той бе заменен от Артур Мело - доста по-техничен и слаб физически играч. Малко след това дойде и голът за общото 4:3, който класира Ливърпул напред. След смяната Барса напълно сдаде битката в центъра.

Смените с Малком и Аленя

Нападателите на тима - Меси, Суарес и Коутиньо, не свършиха нужната работа в предни позиции. Валверде посегна към смените, но сякаш не в точните моменти. Той вкара Малком - който имаше някои добри представяния през годината, едва в 80-ата минута, а младият Карлес Аленя дори не влезе в игра.