Ливърпул написа нова страница от великата си историята, след като направи невероятен обрат срещу Барселона в полуфиналния мач реванш от Шампионската лига на „Анфийлд“. Мърсисайдци спечелиха с 4:0 и си гарантираха участие на финала на турнира, който е на „Уанда Метрополитано“. Ливърпул заби звучния шамар на Барселона без най-големите си звезди в своя състав – Мохамед Салах и Роберто Фирмино. Барселона изживя истинско дежавю на кошмара от Рим преди година, когато каталунците отпаднаха по подобен начин от Рома.

Още в 1-та минута Ливърпул създаде напрежение в наказателното поле на Барселона. Джеймс Милнър подаде към Садио Мане, който комбинира с Джердан Шакири в наказателното поле на Барселона, а той се опита да стреля, но не се получи и Жорди Алба изчисти топката в корнер. 

Ливърпул поведе в резултата в 7-та минута. Жорди Алба сбърка в опита да върне една топка назад и я изпрати в краката на Садио Мане, който веднага комбинира с Джордан Хендерсъм, който финтира Жерар Пике в наказателното поле на гостите, след което стреля, но Тер Стеген успя да спаси. След това топката попадна в Дивок Ориги, който отблизо не пропусна да вкара в опразнената врата. 

Серхи Роберто върна несигурно към Тер Стеген в 9-та минута, Дивок Ориги бе много близо до това да открадне топката, но малко скорост не му стигна, а Тет Стеген запази хладнокръвие и отигра топката. 

Садио Мане падна в наказателното поле на Барселона в 10-та минута с претенции за дузпа, но съдията Джунейт Чакър прецени, че няма основание да свири такава. 

Фабиньо получи жълт картон в 11-та минута за нарушение срещу Луис Суарес. 

Барселона пропусна първата си по-сериозна възможност да изравни резултата в 14-та минута. Жорди Алба комбинира с Лионел Меси, който веднага шутира, но Алисон внимаваше и изби в корнер. 

Лионел Меси пропусна златна възможност в 16-та минута. Филипе Коутиньо бе изведен зад отбраната на Ливърпул. Той подаде към Алба, който взаимодейства с Лионел Меси. Аржентинецът бе изведен на отлична позиция в наказателното поле на Ливърпул, но вместо да стреля реши да лъже Фабиньо, който му отне топката. 

Барселона разви много добра атака в 18-та минута, когато Лионел Меси подаде към Филипе Коутиньо, който отправи много хубав удар, но Алисон плонжира и успя да избие топката. Минута по-късно Иван Ракитич подаде към Лионел Меси, който стреля от границата на наказателното поле на Ливърпул, но встрани от левия стълб на вратата на Алисон. 

Андрю Робъртсън отправи много опасен удар в 23-та минута, но Тер Стеген спаси. 

Джердан Шакири се опита да изведе Садио Мане зад отбраната на Барселона в 42-та минута, но Жерар Пике се намеси решаващо в последния момент, когато успя да отклони топката от пътя на сенегалеца и Тер Стеген я улови. 

Андрю Робъртсън отправи далечен удар в 43-та минута, топката рикошира в Артуро Видал и премина встрани от десния стълб на вратата на Барселона. 

Серхи Роберто подаде към Лионел Меси, който отправи изненадващ удар в третата минута на добавеното време на първата част, но встрани от левия стълб на вратата на Алисон. 

В четвъртата минута на добавеното време на първата част Лионел Меси пусна перфектен извеждащ пас към Жорди Алба, който изскочи сам срещу Алисон, но бразилският вратар успя да спаси удара на играча на Барселона. 

Старши треньорът на Ливърпул извърши първата си смяна в мача на полувремето, когато пусна в игра Джорджинио Вайналдум на мястото на Андрю Робъртсън, който получи контузия през първата част. 

Садио Мане получи дълъг извеждащ пас в 50-та минута, но не успя да овладее добре топката и Серхи Роберто успя да изчисти топката. 

След центриране от корнер в наказателното поле на Барселона, Върджил ван Дайк бе изпуснат и отправи опасен удар с крак, но Тер Стеген се намеси и спаси буквално на гол линията. 

Барселона пропусна нова възможност да изравни резултата в 51-та минута, когато Лионел Меси пусна отличен извеждащ пас към Луис Суарес, който стреля, но Алисон спаси. 

Ливърпул успя да поведе с 2:0 в 54-та минута. Александър-Арнолд успя да се пребори за топката с Жорди Алба, след което центрира в наказателното поле на Барселона, където Джорджинио Вайналдум бе изпуснат и с много силен удар вкара топката във вратата на Тер Стеген. 

Ливърпул заличи преднината на Барселона от първата срещата в 56-та минута, когато отбеляза трети гол във вратата на Тер Стеген и поведе с 3:0. Джердан Шакири центрира в наказателното поле на Барселона, където Клеман Ленгле изпусна Вайналдум, който с глава вкара топката неспасяемо в десния ъгъл на вратата на Тер Стеген. 

Барселона организира опасна атака в 68-та минута. Иван Ракитич подаде към Лионел Меси, който стреля, но Алисон отново се намеси решаващо и спаси. 

Ливърпул шокира Барселона в 79-та минута. Мърсисайдци хванаха целия отбор на Барселона неподготвен. Александър-Арнолд центрира в наказателното поле на каталунците, където Ориги бе оставен непокрит и вкара топката във вратата на Тер Стеген. 

Ливърпул можеше да вкара пети гол в 86-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Барселона, Шакири бе оставен непокрит и стреля с глава, но над напречната греда в аут. 

Нелсон Семедо направи добър пробив в 88-та минута, след което пусна към Серхи Роберто, но Ван Дайк го изпревари и изби топката. 

До края на мача Ливърпул успя да ограничи своя съперник и да се класира за финала на Шампионска лига. 

На финала на "Уанда Метрополитано" Ливърпул ще се изправи срещу победителя от другия полуфинал между Аякс и Тотнъм. 

Ливърпул – Барселона 4:0 

1:0 Дивок Ориги 7' 

2:0 Джорджинио Вайналдум 54'

3:0 Джорджинио Вайналдум 56'

4:0 Дивок Ориги 79'

Ливърпул: 13. Алисон Бекер – 66. Александър-Арнолд, 32. Жоел Матип, 4. Върджил ван Дайк, 26. Андрю Робъртсън – 7. Джеймс Милнър, 3. Фабиньо, 14. Джордан Хенедерсън – 10. Садио Мане, 27. Дивок Ориги, 23. Джердан Шакири

Старши треньор: Юрген Клоп

Барселона: 1. Марк-Андре тер Стеген – 20. Серхи Роберто, 3. Жерар Пике, 15. Клеман Ленгле, 18. Жорди Алба – 4. Иван Ракитич, 5. Серхио Бускетс, 22. Артуро Видал – 10. Лионел Меси, 9. Луис Суарес, 7. Филипе Коутиньо

Старши треньор: Ернесто Валверде

Стадион: "Анфийлд"

Съдия: Джунейт Чакър (Тур)